Laddar

Matbutiken går ut med varning till sina kunder

Efter att det har kommit in flertalet anmälningar om bedragare från kunder hos Ica Banken går butiken nu ut med en varning till sina kunder. Genom att ringa upp offren och säga att de vunnit ett pris försöker bedragarna komma åt privatpersonernas kontouppgifter.

delningar

Matbutiken Ica, som finns på flera platser runt om i Blekinge, går nu ut med en varning till sina kunder, skriver Expressen. Det har kommit in flera anmälningar om att bedragare har ringt upp privatpersoner, utgett sig komma från Ica Banken och sagt att offret vunnit ett pris. För att kunna ta emot vinsten behöver man endast uppge sina kortuppgifter.

– Tyvärr är detta ett branschproblem som drabbar många svenska företag. Både vi och Svensk Handel arbetar för att förhindra denna typ av bedrägerier, säger Emelie Ericson på Icas presstjänst till Expressen, och fortsätter:

– Vårt råd är alltid att den som blivit drabbat ska anmäla till Konsumentverket eller polisen, beroende på vad det är för bedrägeri.

En 72-årig kvinna berättar för tidningen om hur bedragare har ringt upp henne och meddelat att hon vunnit 5 000 kronor. Att de som ringer upp väljer äldre personer är noga utvalt.

– Särskilt när man ringer. Man tror att äldre ska vara lättare att vilseleda, säger Jan Olsson, förundersökningsledare.

Att utnyttja Ica Bankens varumärke för att försöka få tag i kontouppgifter är också genomtänkt. Med tanke på att kedjan är välkänd litar privatpersoner på den, vilket bedragarna i sin tur utnyttjar.

Polisen tipsar hur den utsatta ska hantera situationen:

– Ett välkänt företag skulle aldrig ringa och be om konto- eller kortuppgifter. Då är det bara att lägga på luren och polisanmäla, säger Jan.

Relaterade artiklar