Matilda Wärenfalks framtidsvisioner: "Inga dolda agendor"

Nya kommunalrådet pratar om Pippi Långstrump, kommunens ekonomi och hur hon vill styra Mörbylånga.

delningar

Den 1:a januari i år övertog Matilda Wärenfalk (S) positionen som nytt kommunalråd i Mörbylånga kommun. Att just Matilda skulle bli kommunalråd är inget som har varit en självklarhet för henne.

– Att bli kommunalråd har aldrig varit min målsättning. Jag har aldrig haft några politiska ambitioner. För mig är det samhällsengagemanget som har drivit mig. Jag tycker om nya utmaningar och att göra nya saker som jag inte har provat förut. Jag är lite som Pippi Långstrump ibland. Det där har jag aldrig provat så det klarar jag säkert av. Nu har jag fått det här förtroendet av väljarna och de tror på mig, säger Matilda Wärenfalk.

Varför blev du politiker?

Det grundar sig i mitt engagemang i skolan. Jag är utbildad lärare och har varit engagerad fackligt. Det här med att påverka saker längre bort från mig själv och min omgivning har funnits i mitt intresse sedan min studietid. Det finns andra sätt man kan påverka på och politik hade jag inte ens tänkt tanken på. Jag var engagerad i politiska frågor men inte partipolitiskt. Det var inte förrän jag började jobba för Socialdemokraterna som jag kom in i partipolitiken, säger Wärenfalk.

I januari 2012 började Matilda Wärenfalk arbeta för Socialdemokraterna i Kalmar län. Ett arbete som innebar att utbilda och coacha kommunpolitiker i hur de skulle arbeta lokalt. I och med att hon coachade i kommunpolitiken insåg Matilda att det nog var bäst att testa på kommunpolitiken själv.

Sommaren 2013 började Matilda arbeta i Mörbylånga kommun. Där satt hon i kommunstyrelsen i barn- och ungdomsutskottet.

– Ger jag mig på någonting så vill jag verkligen veta fullt ut hur saker funkar. Det var därför jag läste till lärare för att jag ville påverka skolan. Samma sak var det med kommunpolitiken och sedan har det bara rullat på. Helt plötsligt sitter jag i kommunalrådsstolen och det var inte riktigt vad jag hade i tanken när jag började jobba för partiet.

Hur känns det att vara kommunalråd?

– Jag har varit inne i politiken i några år men jämfört med andra som blir kommunalråd eller kommunstyrelsens ordförande så har det gått ganska fort. Många har ju varit engagerade länge. Men det känns jättebra. Det är spännande och utmanande men framförallt jätteroligt.

Matilda och Anna-Kajsa Arnesson (C), som också har titeln kommunalråd, ska tillsammans styra Mörbylånga kommun.

Matilda Wärenfalk ska styra Mörbylånga kommun tillsammans med Anna-Kajsa Arnesson (C), som också har titeln kommunalråd.

- Anna-Kajsa har tidigare haft den titeln så det är inget nytt. Det nya är att det blir en mer tydligare arbetsfördelning mellan oss. Mellan mig och Anna-Kajsa finns ingen hierarki och vi kompletterar varandra bra. Vi kommer ihåg olika saker och är duktiga på olika saker. Det är en styrka att det inte bara är en person. Henrik Yngvesson (M) är oppositionsråd och han har också vissa ansvarsområden. Det är ett samarbete där vi har lite olika roller. Men vi vill alla kommunens bästa.

När Matilda arbetade för Socialdemokraterna i Kalmar län arbetade hon även för att serva riksdagsledamöterna i länet.

– Jag jobbade mycket gentemot riksdagen och fick stor insyn och kunskap i den nationella politiken. Ibland kan man glömma bort i en kommun att vi är en del i ett större sammanhang. Vi har stor påverkan i vår kommun men i förlängningen är det regering, riksdagen och ännu längre EU som har stor påverkan.

Vad tror du att du kommer kunna tillföra i Mörbylånga kommun under de kommande fyra åren?

– Dels är det ett annorlunda ledarskap än vad man är van vid och dels har det med den nya majoriteten att göra. Den nya organisationen gör att vi måste arbeta på annat sätt mot tidigare år. Kommunen ska inte säga en sak och sedan mena något annat. Jag vill att folk ska känna att det finns en öppenhet och att det inte finns några dolda agendor. Vi som jobbar, bor och driver företag i kommunen ska tillsammans ha en gemensam målsättning. Det är ingenting som går att åstadkomma över en natt och det är jag fullt medveten om men jag har en tydlig vision om det. Jag vill att det här ska vara långsiktigt men vi börjar med fyra år och så får vi se hur det blir sedan.

– För mig är det viktigt att saker och ting förankras. Att folk känner sig delaktiga, blir integrerade, har insyn och förståelse för beslut som fattas. Det är superviktigt att ha en tät dialog med invånarna.

Vilken ser du som den största utmaningen under mandatperioden?

– Den största och mest påtagliga utmaningen som vi lever i här och nu och hela tiden är kommunens ekonomi. Det är den som skapar förutsättningarna för vår verksamhet. Det är ingen hemlighet att kommunens ekonomi har blivit sämre och sämre gradvis. Det är en trend som under många år har varit påväg åt fel håll. Jag tycker att kommunen har haft en brist på styrning och ledning och även en brist i det långsiktiga arbetet. Det har blivit många snabba lösningar som har varit dyra. Jag har inga illusioner om att kunna vända ekonomin, för jag kommer inte med någon ny påse pengar. Det är absolut den största utmaningen, att vända den nedåtgående trenden till en uppåtgående trend.

Vilka politiska frågor brinner du mest för?

– Skolan är såklart det område som jag kan bäst om och varit mest engagerad i från början. Ju mer jag är med i detta så stöter jag på nya frågor som är spännande, intressanta och viktiga. Men frågor som rör barn och unga och deras förutsättningar är en av frågorna som gör att jag drivs. Det tar mig framåt och jag vill göra skillnad inom det området.

Ska Öland bli en kommun eller inte?

– Jag tror att det är nödvändigt förr eller senare, sen om det blir nu eller senare det vet jag inte men så småningom blir det nog så. Jag tycker det är bättre att vi gör det av egen vilja och för göra det efter vår egen horisont. Vi ska inte tvingas att göra det av någon yttre faktor som säger att vi ska vara klara då och då.

Hur gör du för att koppla bort jobbet?

– Hade du frågat mig för ett år sedan skulle jag sagt att jag rider eller sjunger i kör, men hinner inte med det just nu. Det kan bli så att jag kommer börja med det framöver. Sedan har jag tre barn som jag försöker vara med och då försöker jag vara mer i nuet, här och nu och stänger av och kopplar bort telefonen. För mig är det även viktigt att åka bort någon gång då och då i månaden och bara vara Matilda.

FAKTA

Matilda Wärenfalk

Ålder: 41 år

Nuvarande yrke: Kommunalråd i Mörbylånga kommun mandatperioden 2019-2022

Är utbildad som: Lärare

Från: Född i Stockholm, men uppvuxen i Kalmar

Bor: Algutsrum

Familj: Tre barn och en hund

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar