Laddar

Matlagning – en väg in i arbetslivet

Kalmarprojektet ger en väg in på arbetsmarknaden. "De här kvinnorna har vuxit väldigt mycket".

delningar

För ett år startades arbetsmarknadsprojektet ECOudden i Kalmar för utlandsfödda kvinnor. Sedan dess har den röda villan vid minigolfbanornaTallhagen varit basen.

– I mitten av juni förra året kom de första deltagarna. Målet är att hitta en egen försörjning till dem, säger projektledaren Erik Sjöberg.

Kalmar kommun är projektägare men finansieringen hämtas från den europeiska socialfonden. Fram till december 2018 ska 70 deltagare få hjälp med att hitta sin plats på den svenska arbetsmarknaden.

I dagsläget ligger fokusmatlagning och syverkstad. Projektet erbjuder catering och syr påsar, gardiner och kläder på beställning.

– Generellt sett har vi matlagning två dagar i veckan. Numer, när det är skarpt läge, styrs dagarna beroende på när vi ska leverera catering, säger Sjöberg.

När 24Kalmars besöker villan har kvinnorna precis avslutat dagens uppdrag: att leverera snacks till en konstutställning på Kalmar konstmuseum.

– Jag vill arbeta med mat i framtiden och laga mat från flera olika länder. Kanske på restaurang eller skolkök, säger Li Liu från Kina.

Projektet har ett 20-tal deltagare inskrivna samtidigt. Ungefär hälften är ute på praktik och arbete – resterande del träffas i villan. I syverkstaden arbetar Fatema Ataji från Afghanistan.

– Jag är bättre på symaskin där jag syr kläder och gardiner. Jag är för gammal och svag för att vara i köket, säger Ataji och skrattar.

När arbetsdagen i kök och verkstad är över ägnas tid åt språkträning, friskvård, samhällsorientering och jämställdhetsfrågor. Sedan starten har samtliga deltagare varit kvinnor – något som också var tanken.

– Planen var att börja med enbart damer så de fick sätta agendan och mentaliteten i huset, men vi har inte satt ner foten helt i frågan än, säger Erik Sjöberg. 

– Det blir naturligt mycket diskussioner kring hur det funkar i familjerna, vad de har gjort i helgen och om de har städat och lagat mat. Jag och ytterligare en manlig kollega poängterar att vi också gör samma saker, just för att få bort könsstereotypiska mönster som kanske är mer utpräglat i de här grupperna.

Projektet är enligt Sjöberg en stor framgång.

– Jag har varit med i ganska många arbetsmarknadsprojekt tidigare och det här är det som har överlägset bäst närvaro. Det har varit väldigt lyckat och de här kvinnorna har vuxit väldigt mycket. Många av dem har aldrig varit ute på praktik eller arbetet i Sverige tidigare.

 

Vid projektets slut, i december 2018, är målet att ett socialt företag med tre huvudområden ska bildas. Företaget ska då syssla med matlagning, catering och service, hemtjänst på hemspråk och erbjuda arbetsträningsplatser.