Meteorologen om ovädret: "Åska och regn"

Genrefoto: Mostphotos/Zoom

Delar av Sverige har just nu klass 1-varning.

10 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Ett riktigt kraftigt stråk med åskskurar har under natten och tidig morgon dragit upp över Skåne och har nu avancerat norrut.

– Just nu har vi ett stråk över Kronoberg, Jönköping län och Kalmar län. På våra radarbilder och på blixtkartan ser det ut som att det mattas av, men det är ett osäkert väderläge. Det är inte så ovanligt att prognosmodellerna kan vara lite sämre i sådana här lägen med regn och åskskurar, säger Marie Staerk, meteorolog på SMHI.

I norra Skåne har det kommit 24 millimeter regn på kort tid vilket har lett till översvämningar. Flera orter har även drabbats av strömavbrott.

– Vi hade en klass 1 varning utfärdad i Hallands län på morgonen men vi har plockat bort den nu. Det är kraftigare stråk med regn och det har förekommit en del åska, men inte tillräckligt för att ha varningen utfärdad. Just nu har vi ganska kraftiga stråk med regn och åska över Blekinge och Kalmar län. Det kommer mattats av och molnen dominerar, säger hon.

I Malmö, Kristianstad och Helsingborg-trakten har åskan nu dragit bort. Över det området ser det ut som att molnigheten kommer minska en del, och att det kan komma lite sol mot eftermiddagen och bli uppemot 20 grader.

– Senare i kväll har vi ett nytt område med regn som ser ut att beröra Skåne. Tungpunkten ser ut att ligga över Danmark, men det är osäker placering, säger Marie Staerk.

Klass 1-varningen ligger just nu utfärdad över Kronoberg och Jönköpings läns västra del. Det är även mycket moln över Uppsala och det kan förekomma lokala skurar över området. Temperaturmässigt hamnar Uppsala på högst 15 grader under dagen.

– I stora drag vad som händer så är det sammanhängande regn som drar in över Sverige i morgon. På fredag ser det ut som att vi passerar 20-gradersstrecket i Götaland och Svealand och det ser ut att bli ganska soligt på dagen, men att det kan förkomma skurar.

Trafikverket meddelar att ovädret kan komma att orsaka trafikstörningar på vissa håll i landet. Främst i Småland, Blekinge och Kalmar län. Man räknar med att trafiken ska kunna köra normalt omkring klockan 12.00.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar