Laddar

Militären hjälper Kalmarpolisen på vägarna

Under den nationella trafikinsatsveckan kommer det att finnas både blåklädda och militärklädda poliser utmed vägarna.

delningar

Denna vecka kommer man att se extra mycket poliser ute på vägarna då det är dags för den nationella trafikinsatsveckan. I år kommer poliserna kommer att lägga extra fokus på nykterhetskontroller.

– Vi vet att det är ett mycket uppskattat inslag hos allmänheten. De gillar när vi syns, säger lokalpolisområdeschef Peter Lagerström.

I Kalmar kommer alla poliser som är i yttre tjänst att bege sig ut på vägarna för att genomföra kontrollerna. Man kommer både att befinna sig på vägar där man vet att många kör berusade men även på platser som polisen kanske inte förväntas vara.

– Vid kontrollerna så kommer vi även att erbjuda hjälp till de som blåser positivt. I samarbete med länsstyrelsen och socialtjänsten så har vi som ambition att kunna erbjuda personerna kontakt med en beroendeenhet eller liknande inom 24 timmar, säger Martin Petersson, trafikpolischef i Kalmar.

På torsdag får polisen i Kalmar också förstärkning av militärpoliser från Blekinge. Ett tjugotal militärer kommer att synas på flera platser för att göra kontroller då det är en del i deras utbildning.

– De brukar annars göra det med polisen i Blekinge men denna gången passade det bättre att de gör det hos oss. Vad jag vet så är det första gången som militärpolisen utför nykterhetskontroller hos oss här i Kalmar så vi vill passa på att informera allmänheten om det, säger Martin Petersson.

Under veckan kommer polisen även få tid till att följa upp tips som inkommit från allmänheten där man misstänker att någon brukar köra berusad. Om man tror sig se någon som sätter sig onykter eller narkotikapåverkad bakom ratten ska man tipsa polisen genom att ringa 114 14.

Relaterade artiklar