Ministerbesök på ungdomsmottagningen i Kalmar

Utmaningar i ungdomsvården diskuterades. "Det är ett folkhälsoproblem".

delningar

Den åttonde mars uppmärksammas den internationella kvinnodagen runtom i världen. I Kalmar uppmärksammades dagen bland annat genom att socialministern tillika Kalmarbon Lena Hallengren (S), som tidigare varit barn-, äldre och jämställdhetsminister, besökte ungdomsmottagningen.

– Den psykiska ohälsan är en av de större utmaningarna som vi har framför oss. Det är väldigt tydligt bland ungdomar, det är inte bara ett samtalsämne utan det är de facto hela samhället. Det är ett folkhälsoproblem. Det är inte bara ungdomar, men det är väldigt tydligt att ungdomar som borde vara pigga och glada och inte alls lida av psykisk ohälsa, säger Hallengren och fortsätter:

– Det är lite en fråga hur man från ungdomsmottagningarna ska räcka till och hur tydligt ska det vara det uppdraget. Vi vill inte att man ska kontakta BUP (barn- och ungdomspsykiatri) för att man har psykisk ohälsa, vi vill att det ska vara en enklare ingång.

Lena Hallengren (S).

De planer och satsningar som görs från politiskt håll för att förebygga och arbeta för en förbättrad psykisk hälsa innefattas till stor del av det januariavtal som skrevs mellan socialdemokraterna, miljöpartiet, centern och liberalerna.

– Det är det som jag känner att jag kan lova, men de punkterna räcker inte för att förändra. Man ska utreda en särskild vårdform för lättare psykisk ohälsa, vi ska sätta upp ett mål för en köfri ungdomspsykiatri. Det handlar också om hur man kan titta på hela psykiatrin, både för barn och vuxna. Men också elevhälsan och vilken roll de ska ha i detta.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar