Laddar

Här är vinnarna i regeringens budget

Minister presenterade budgeten i Kalmar. "Största sjukvårdssatsningen i modern tid".

delningar

I samband med närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) besök på Norrlidens hälsocentral i Kalmar presenterade han regeringens budgetproposition för 2018.

De allra största vinnarna i regeringens höstbudget är sjukvården och pensionärerna. Totalt satsar regeringen, som förhandlat fram budgeten tillsammans med Vänsterpartiet, 5,5 miljarder kronor i vården nästa år. I Kalmar län innebär det ett tillskott på över 100 miljoner kronor mer inom sjukvården.

– Det här är den största sjukvårdssatsningen i modern tid, säger Mikael Damberg.

Även pensionärerna är stora vinnare i budgeten när skatten sänks för 75 procent av hela landets pensionärer. I Kalmar innebär det en skattesänkning för nästan 10 000 personer över 65 år.

– Det är en moralisk fråga för oss. Har man jobbat hela livet ska man inte skattbestraffas, säger Damberg.

Regeringen satsar även på ensamföretagare som anställer sin första medarbetare.

– I och med det här ”växa-stödet” får ensamföretagen en skatterabatt på 63 000 kronor första året. Det är ett stort steg att anställa sin första, och bara här i Kalmar län finns det tusentals sådana företag. Nu ger vi dem chansen att våga växa, säger ministern.

Damberg talade även om den minskande arbetslösheten och sysselsättningen som är den högsta sedan 1992.

– Det går väldigt bra för Sverige, och då ska det även märkas för landets invånare. Samtidigt är den här budgeten den största klimatsatsningen någonsin inom svensk politik.

I budgeten presenterades en storsatsning på trygghet där polismyndigheten får två miljarder kronor nästa år. En summa som utökas till 2,8 miljarder 2020.

Totalförsvaret får ett tillskott på 2,7 miljarder per år och två nya polishögskolor ska startas.

– Tryggheten bland befolkningen är enormt viktig och därför gör vi dessa satsningar. Tack vare att vi har hållit i plånboken och fört en ansvarsfull politk möjliggör vi denna historiska budget, säger Damberg.

Samtidigt ser han en fortsatt stark tillväxt i Sverige – och passade på att hylla Kalmar.

– Det byggs som aldrig förr i landet, och inte minst här i Kalmar. Bostadsbyggandet ligger på rekordhöga nivåer, vilket i sig bidrar till en stark svensk ekonomi.

Relaterade artiklar