Laddar

Mobilförbud – allt vanligare i Kalmars skolor

Studier visar att mobilförbud höjer elevernas resultat. Nu är det fler skolor som hoppar på trenden.

delningar

Fler och fler skolor i Kalmar väljer nu att inför mobilförbud. Åtta av tolv skolor som P4 Kalmar har pratat med har valt att förbjuda mobiltelefoner i skolorna. Två av dessa åtta har till och med mobilförbud på rasterna. 

Till slut satt eleverna bara i varsin fåtölj och alla levde i sin egen värld. Vi vill ju att de ska umgås och träffas, säger Cecilia Ferrari, rektor på Kalmar Waldorfskola, en av de skolor som har mobilförbud under hela skoldagen, till P4 Kalmar. 

En studie från London School of Economics and Political Science visar att elevernas provresultat höjdes med 6,4 procentenheter på de skolor där mobilförbud införts. Forskarna menar att mobiltelefoner har negativ påverkan på elevernas resultat eftersom de distraherar dem.

– Om mobiler var tillåtna skulle det vara mycket mer pratigt och alla skulle inte vara lika uppmärksamma, säger Selma Grollmuss Sarii, som går i högstadiet på Kalmar Waldorfskola.

Skolans trivselenkät visar att eleverna uppskattar mobilförbudet på skolan. 

– Man umgås mycket mera och det har tillkommit en hel del spel som blivit populära igen. Det är trevligt, säger Cecilia Ferrari.