Laddar

Mörbylångas bibliotek: ”Så mycket mer än bara böcker”

På bibloteket lånar man böcker - tänker många. Men för Siv Thurfors är det mycket mer än så: "Att inte fler har förstått det förstår jag inte", säger hon.

delningar

I Mörbylånga kommun finns det bibliotek i Färjestaden, Degerhamn och Mörbylånga. Tre bibliotek där utlåningen av böcker ökar, ljudböcker är populära och där det numera går att streama filmer genom sitt lånekort. Förutom den traditionella funktionen av ett bibliotek så har kommunens bibliotek också kommit att utvecklas till en mötesplats.

— Vi känner att vi är en viktig del i dagens samhälle där vi verkligen har blivit en mötesplats för alla åldrar. Hos oss är man alltid välkommen utan att det kostar något. Här finns kaffe och kaka att köpa till självkostnadspris och man får gärna sitta länge och läsa bok eller tidning, säger June Söderström som är bibliotekschef.

 

Att det en viktig del i samhället och en plats fylld av aktiviteter märks inte minst när vi möter upp personalen på biblioteket i Mörbylånga. Vårens litteraturvecka tillsammans med Borgholms Kommun har nyligen genomförts. Det lyser av energi och glädje när June Söderström och Malin Wadin får berätta om aktiviteterna som anordnas på de olika biblioteken. Utställningar, teatrar, musikuppträdande och sagostunder är ett axplock av aktivitetsplaneringen som sträcker sig ett år framöver.

— Det har blivit en viktig del i vår verksamhet med våra aktiviteter. Programgruppen som vi har jobbar väldigt bra och aktivt med att få hit saker som ska passa alla åldrar vilket har fallit väldigt väl ut. Det brukar vara populärt när vi bjuder in och vi känner att det vi gör verkligen uppskattas av besökarna, säger Malin Wadin.

Förutom aktiviter och event har biblioteken sin demokratiska roll i samhället. Inför valet kommer föreläsningar att anordnas i temat ”Fake News” och många besöker också biblioteket för att ta del av samhällsinformation. Två torsdagseftermiddagar i månaden finns dessutom banken på plats för att hjälpa till med bankäranden i Mörbylånga.

—Vår roll har utvecklats där genom åren. Nu är vi en viktigare plats för samhällsinformation och att finnas till för invånarna.  Mycket av det som händer i kommunen går att läsa hos oss och vi finns där för att hjälpa till, säger Söderström.

 

Det är inte bara vid aktiviteter som biblioteken har blivit en viktig mötesplats i kommunen. Även dagligen kommer många för att läsa tidningen, träffa varandra och prata. En av de som är stammis på biblioteket i Mörbylånga är den tidigare läraren Siv Thurfors.

— För det första så är personalen som jobbar här helt underbar. Man kan alltid diskutera och prata om allt möjligt. Biblioteket är så mycket mer än bara att låna böcker. Att inte fler har förstått det förstår jag inte.

Att åka till biblioteket är en naturlig del av Siv Thurfors vardag.

— Komma in hit, ta en kaffe och låna det man ska eller läsa tidningen och sedan sitta här en timme i lugn och ro är fantastiskt. Det är för mig en oas. Atmosfären i hela byggnaden är härlig. Jag cyklar hit nästan varje dag, tar en kaffe och läser tidningen. Det är ett bra pensionärsliv skulle jag säga ,säger Thurfors.