Mörka siffrorna: Bilmarknaden fortsätter neråt

. - Foto: Matilda Larsson

Fem månader i rad har siffrorna gått neråt för bilmarknaden. Det här är anledningarna.

delningar

För femte månaden i rad minskade i november såväl nyregistreringar som försäljning av nya personbilar och lätta lastbilar på den svenska marknaden.

Sannolikt påverkar införandet av bonus malus fortfarande marknaden i viss utsträckning då det fortfarande finns osålda bilar i bilhandelns lager som registrerades före den 1 juli, enligt Vroom som har tagit fram rapporten för november. Dock bör denna effekt vara betydligt mindre nu än vad den var under de första månaderna efter det att bonus malus infördes.

Detta innebär att nedgången i marknaden vi sett under den senaste tiden ser sannolikt också beror på vikande svensk konjunktur.

I november nyregistrerades 37 143 fordon varav 25 612 personbilar och 3 325 lätta lastbilar. För personbilar var Volvo största märke med nästan var femte registrering, därefter Volkswagen följt av Kia.

Personbilsregistreringarna minskade i november med 20 procent jämfört med november 2017, nyregistreringar av lätta lastbilar minskade med 34 procent.

Hittills i år har 324 249 personbilar och 52 768 lätta lastbilar nyregistrerats. Det är en minskning med fyra procent för personbilar och en ökning med fem procent för lätta lastbilar jämfört med perioden januari - november 2017, enligt Vroom.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar