Laddar

Musikern som blev bryggare: ”Jäkligt kul”

Kalmarbördige Linus Pilebrand utbildar sig till bryggare hos Beerbliotek och i helgen medverkar han på Kalmar Ölfestival. "Ett tecken på att folk har greppat grejen", säger han om festivalen.

delningar

Linus Pilebrand är musiker och har turnérat i Europa under åtta års tid. När han spelade i klassiska öl-länderna Belgien och Holland upptäckte han en helt annan ölkultur än vad han var van vid hemma.

Sedan har intresset bara växt och i höstas började han som bryggarlärling hos Beerbliotek i Göteborg. Han studerar till bryggare via stiftelsen Hantverk och utbildning. Stiftelsens mål är att bevara och se till så att hantverksyrken lever vidare.

– Jag har bryggt hemma de senaste fem-sex åren, odlat humle och så. Jag kom till en punkt där jag kände att antingen så börjar jag trappa ner eller så gör jag det på riktigt och går all-in för att utbilda mig, säger Linus.

– Det händer väldigt mycket och går väldigt fort. När jag flyttade till Göteborg för tolv år sedan fanns det knappt en handfull småbryggerier. Nu närmar det sig ett 20-tal, bara i Göteborgsområdet.

Linus kommer ursprungligen ifrån Bäckebo utan Nybro och efter att ha försörjt sig på att jobba som bland annat musiker, i musikbutik och på lager är det nu ölbryggande som gäller. Linus trivs väldigt bra men säger att man bör vara väl förberedd på att det inte bara handlar om att brygga öl och komma på nya recept.

– Det är lätt att gå in i yrken som du brinner för och älskar med en romantiserad syn på vad det kommer att vara. I verkligen består 80 procent av tiden av städning, 15 procent av paketeringen och fem procent är att brygga.

Hur känns det att vara med i en ölfestival på hemmaplan?

– Det blir jäkligt kul att komma hem. När jag flyttade var Kalmar, som alla andra städer i Sverige, ett stor stark-träsk. När man åker hem nu märker man att det har ändrats, inte mest med Ängöls introduktion på marknaden, säger Linus.

– I Kalmar, som på andra ställen, har det blivit en kunskapsbredd bland klienter, kunder och befolkningen i största allmänhet. Folk är villiga och intresserade av att testa något nytt.

Linus menar att höstens framgång med ölfestivalen på Brofästet är ett tecken på att folk har ”greppat grejen”.

Vilket är ditt favoritöl?

– Jag är väldigt förtjust i stout i största allmänhet. Samtidigt kan jag tycka att en Berliner i solskenet är jättegott också. Det är tillfället som avgör vad man gillar mest, säger Linus Pilebrand.

Relaterade artiklar