Laddar

Mycket på gång hos öländskt mikrobryggeri

Johanna och Joel Heinecke har mycket på gång hos det populära bryggeriet Fireside Brewery. - Foto: Karl-Oskar Karlsson

Presenterar flera nyheter inför årets högsäsong: "Öl på öländska jordgubbar."

delningar

Det lilla mikrobryggeriet och restaurangen Fireside Brewery i Rälla växer och utvecklar sin verksamhet för varje år. Inför årets sommarsäsong har efterfrågan varit så pass stor att de tvingats till en omfattande renoveringen av fastigheten.

Bland annat har Johanna och Joel Heinecke, som driver Fireside, införskaffat en större rök, i vilken man kan röka upp till åtta gånger mer kött än tidigare. Dessutom har bryggverket förlängts, där man numera kan brygga större mängd öl samt införskaffat två stycken trycktankar på 625 liter per tank.

– Med den här nya smokern kommer vi kunna förlänga öppettiderna nu under sommaren och utöka med lunchöppet, säger Johanna Heinecke.

När det kommer till bryggeriets populära öl har efterfrågan varit så pass stor att man befarar att den kommer ta slut på Systembolaget i sommar.

– Tyvärr växer vi snabbare än vad vi hinner med. Någonstans måste man lägga sitt fokus och det måste vara här. Vi vill att folk ska komma hit och upptäcka hur fantastiskt mysigt det är här, säger Johanna Heinecke.

Joel, som är bryggmästare kommer testa två nya sorters öl i sommar. Båda baserade på ingredienser från Öland.

– En öl vi kommer göra är gjord på öländska jordgubbar från Stenladan i Algutsrum och en kommer vi göra av vete från Isgärde. Det kommer bli fantastiskt, säger han.

Den nya röken möjliggör även fler möjligheter till catering för evenemang och liknande.

– Det är bara fantasin som sätter gränserna för vad vi kan göra när det gäller ölsorter och rökt kött, menar Johanna Heinecke.

Till årets sommarsäsong har man utökat personalstyrkan till nästan det dubbla, hela nio stycken.

– Vi skulle hemskt gärna vilja förlänga säsongen och kunna behålla vår duktiga personal under en längre tid. Där skulle kanske catering-verksamheten kunna komma in i bilden som ett bra komplement. Det gäller att hitta balansen i allt vi gör, säger Johanna Heinecke.

Under den gångna helgen drog även det omtalade ölsafarit i gång – där Fireside Brewery är ett av stoppen.

– Väldigt kul grej och samarbetet mellan de öländska bryggerierna fungerar fantastiskt. Vi är inga konkurrenter, utan hjälper varandra. Det gäller även på riksplanet. Mikrobryggerierna hjälps åt för att utvecklas.

Slutligen meddelar man att en ny bar kommer upprättas, där man kommer ha insyn till bryggeriet, via två fönster i bakgrunden.

– Vi tror det kommer bli ett lyft för oss och vi ser fram emot en hektisk, men rolig sommar.

Relaterade artiklar