Myndigheten: Här är julklappsrimmen du ska undvika

Genrefoton: Flickr/Fredrik Rubensson, Matilda Larsson.

Att handla paket på nätet är kul, men kom ihåg dessa tips för en god jul.

delningar

Julen närmar sig och samtidigt som allt fler köper sina julklappar via nätet, finns det också en större risk att köpa grisen i säcken.

Tullverket tipsar därför om vad du bör tänka på för att slippa obehagliga överraskningar när du köper julklappar på nätet – och bjuder samtidigt på flera julrim du ska undvika att behöva skriva.

I grunden är det logiskt. Handlar du från ett land utanför EU så genomför du en import, även om du gör din beställning som privatperson. Då träder också reglerna för import in, med allt vad det innebär i form av skatter och eventuella tullavgifter.

"Paketet blev dyrt för jag hade glömt bort - att man måste betala moms vid import"

Samtidigt är det inte alltid givet var gränserna går. En webbplats kan mycket väl ha priser och texter på svenska, men skickas varorna till dig från ett land utanför EU och svensk moms inte ingår i priset – då blir det du som får betala när paketet anländer.

Du måste komma ihåg att:

1. Moms tillkommer alltid när du handlar från länder utanför EU, det är därför Postnord har varit i krig mot Wish ju.

2. Momsen beräknas på varans värde och fraktavgiften, tänk på det innan du klickar hem den där japanska tidskriften.

3. Om du handlar för mer än 1 500 kronor av till exempel ull, så kan du även behöva betala tull. Tullavgiften varierar beroende på vilken typ av vara det är, så se till att ha lite extra pengar här.

4. Företaget som ska leverera paketet till dig i Sverige kan även ta ut en administrativ avgift för att det agerar ombud och sköter importdeklarationen åt dig, så ta lite mer fickpengar med dig. Det är också dit du ska vända dig om du har frågor om var ditt paket finns och när hanteringen kan vara klar, om Postnord ditt paket tappat bort har.

5. Glöm inte att kolla upp var varan skickas ifrån, annars kan julklappshandeln förvandlas till ett rån. Många webbshoppar har leverantörer i Asien som i sin tur kan skicka de beställda varorna direkt hem till dig, så slipper du att betala dyrt för varenda liten grej.

"Jag hörde att grannens brann upp häromdan - nu har du fått en precis likadan"

Inom EU finns det gemensamma krav som en produkt måste uppfylla för att den ska anses som säker. Vissa slags varor – som leksaker och hemelektronik – ska till exempel vara CE-märkta för att få säljas inom unionen.

Ett gott råd är därför att ta reda på vad som gäller för just den vara som du är intresserad av innan du gör din beställning. Läs produktbeskrivningen, ta del av andra köpares omdömen och gör din egen bedömning.

"Paketet är tomt, för jag fick problem - varan jag köpte hade falska emblem"

Tullverket har rätt att stoppa paket som de misstänker kan innehålla piratkopior och kan på uppdrag av rättighetsinnehavaren förstöra din vara. Rättighetsinnehavaren kan dessutom inleda en civilrättslig process mot dig i domstol.

För att undvika att hamna där kan det vara värt att fundera på hur du uppfattar webbshoppen. Har den några trygghetsmärken, som till exempel Trygg E-handel eller Certifierad E-handel Framgår det om att den är en officiell återförsäljare?

Men kanske viktigast av allt: Känns erbjudandet för bra för att vara sant, då är det kanske också det? Vi på redaktionen avslutar med att lägga till vårt eget rim:

"Att handla paket på nätet är kul, men kom ihåg dessa tips för en god jul"

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar