Nattklubben blir boende för ensamkommande

Nu renoveras gamla nattklubben Palace för att göra plats för totalt 20 ensamkommande barn och ungdomar.

delningar

Den ikoniska halvmåneformade Palace-skylten vid entrén är nu nedplockad och renoveringen av lokalen är i full gång.

Nattklubben Palace stängde för gott för snart två år sedan, och sedan dess har den nya fastighetsägaren Rikshem försökt hitta ett nytt användningsområde för lokalen. Det har varit svårt.

– Allt från gymkedjor till landsting till privata aktörer har visat intresse och sedan en efter en backat ur när de insett kostnaden för renoveringarna som krävs. Då tog vi beslutet på Rikshem att bygga om själva och investera för att få det uthyrt, säger Leif Cangemark, som förvaltar lokalen åt Rikshem för P&E Fastighetspartner.

Valet föll till slut på en långsiktig hyresgäst – Kalmar kommuns socialförvaltning. Gamla Palace görs nu om till ett boende för ensamkommande flyktingbarn.”En perfekt lösning för alla parter” enligt Cangemark.

Palacelokalen kommer att renoveras från grunden, nya bjälklag läggs och lokalen får en våning till. Om knappt ett år, i augusti 2016, väntas renoveringen vara klar, men redan i april nästa år flyttar 20 ensamkommande barn och unga in.

Lokalen delas in i en HVB-boendedel med plats för 10 barn, och en del med träningslägenheter för 10 äldre ensamkommande ungdomar. På bottenplan inryms också verksamhetslokaler för personal som jobbar med ”Ungbo”, kommunens lägenheter för unga med sociala problem.

– Vi ser flera vinster med den här lokalen. Dels att vi kan ha två verksamheter nära varandra med tillgång till personal nästan dygnet runt. Sen ligger lokalen i ett område med mycket unga människor och studenter, som passar bra för att integrera barnen, säger Margit Lindholm Johansson, verksamhetschef på socialförvaltningen.

Avtalet är ännu inte helt klart men hyran för den 600 kvadratmeter stora lokalen tros landa på omkring 1 500 kronor per kvadratmeter – eller 75 000 kronor i månaden.

Hyran och omkostnaderna täcks enligt kommunens beräkningar med råge av den ersättning man får per plats från Migrationsverket – 1 900 kronor per barn och dag.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.