Laddar

Nordisk konferens verkar för de unga: ”De är nyckeln”

Under onsdagen och torsdagen har det varit full aktivitet i Kalmarsalen då den nordiska jämställdhetskonferensen med ungdomsperspektiv, YouthEQ, har huserat där.

delningar

I två dagar har ett hundratal deltagare från bland annat Norge, Danmark, Polen och hela Sverige kunnat gå på föreläsningar och utbyta erfarenheter i Kalmarsalen.

– Det har varit väldigt stort intresse från både utställare, deltagare och föreläsare. Vår målgrupp hos deltagarna är vuxna som jobbar med unga vare sig det är i skolmiljö, fritidsgårdar eller idrottsföreningar. Vi har till och med haft strateger som arbetar med samhällsbyggnadsfrågor här för att lära sig mer, säger projektledare Alexandra Winberg.

Man har valt att utgå från fem teman som är tagna från de ungdomspolitiska målen i de nordiska länderna. Ämnena är arbete och självförsörjning, utbildning och lärande, hälsa och exponering, ungas delaktighet och representation och kultur, fritid och media.

– Målen mellan länderna är väldigt lika även om de är formulerade på olika sätt. Det är stora ämnen där vi har försökt att stoppa in så mycket som möjligt i de olika kategorierna.

Under onsdagen föreläste polisen och författaren Simon Häggström om prostitution och människohandel.

– Han berättade bland annat om hur vanligt det är att män köper sex och hur mycket den gruppen har förändrats. Det är unga killar och enligt statistiken har var tionde man gjort det. Vi måste snacka med de unga om värderingar och vad som är rätt och fel, säger Alexandra.

Alexandra berättar att en man kom fram till henne och sa att han aldrig hade lärt sig så mycket på samma gång som han gjort under konferensen.

– De unga är nyckeln. De är kunniga, starka och peppade på att göra skillnad. Många vet kanske redan det som berättas här men det är skönt att bli påmind. Det är ett väldigt viktigt ämne och jätteroligt att lära sig mer om, avslutar Alexandra.