Nu får flera miljoner sin återbäring – då varnar Skatteverket för bluff

Larmar om falska mejl och sms – detta bör du känna till.

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

Den 4-7 juni får 2,7 miljoner personer dela på drygt 23 miljarder kronor i skatteåterbäring. I år får även den som deklarerat på papper chans att få sin återbäring i juni.

– I år får rekordmånga tidig återbäring, även de som deklarerat på papper. De allra flesta får numera eventuell återbäring senast i juni. Med utbetalningen nu i veckan så är det cirka 4,8 miljoner personer som har fått sin skatteåterbäring, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket i ett pressmeddelande.

Samtidigt går Skatteverket ut med en varning under måndagen.

"Just nu kan det förekomma falska mejl och sms i olika varianter", skriver Skatteverket på sin hemsida.

Falska mejl och sms är särskilt frekventa under vissa perioder, till exempel när det är deklarationsdags. Om du har fått ett mejl eller sms som ser ut att komma från Skatteverket, men som du misstänker är falskt ska du:

▸ Inte klicka på länkar i det

▸ Inte öppna bilagor

▸ Inte svara på meddelandet

▸ Skatteverkets rekommendation är att du raderar mejlet eller sms:et

Exempel på bluffmejl. Foto: Skatteverket.

Skatteverket efterfrågar aldrig dina kontouppgifter i mejl eller sms. Det gör man endast via e-tjänsterna som du loggar in på med din e-legitimation.

I utbetalningen i juni delar 2,7 miljoner personer på 23,1 miljarder kronor. Redan i april fick över två miljoner personer dela på 13,7 miljarder kronor.

Från och med den 3 juni börjar beskeden om slutlig skatt att skickas ut till dem som har digital brevlåda. Utskicken på papper pågår i flera omgångar fram till midsommar. Utbetalningarna av skattepengar påbörjas på eftermiddagen den 4 juni.

För att få pengarna utbetalade automatiskt måste man ha anmält bankkonto. Den som inte redan anmält sitt konto kan göra det nu, antingen via bankgirot.se eller inloggad på skatteverket.se. Det tar cirka två bankdagar för kontot att registreras. Därefter kan utbetalning begäras vilket lättast görs i e-tjänsten Skattekonto. Normalt tar det tre bankdagar innan pengarna finns på kontot, enligt Skatteverket.

Ett antal personer som ska få tillbaka skattepengar kommer inte att få det i början av juni, trots att de har deklarerat senast den 2 maj. Det kan bero på att de har tagits ut för någon av Skatteverkets kontroller och att deras deklarationer ännu inte är färdighanterade. Slutskattebeskedet kommer i dessa fall när hanteringen av deklarationen är klar.

Den som har skatt att betala får normalt sitt skattebesked i augusti. Skatten ska då vara betald senast den 12 november.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar