Nu kan du få ett eget farthinder – kommunen betalar allt

Medborgarförslag har gjort det möjligt. "Känns bra att kunna erbjuda".

delningar

Så här kan de nya farthindren se ut. Obs, genrebild.

Det var under hösten 2018 som ett medborgarförslag angående farthinder kom till Kalmar kommun. Förslaget har lett till att boende som upplever att bilister kör för fort på sin gata nu ska få ansöka om att få blomlådor på sin gata som farthinder. Från och med våren kommer möjligheten att vara tillgänglig.

– Vi har ofta fått frågor om farthinder så det känns bra att nu kunna erbjuda ett sätt för våra invånare att få ner hastigheten på gatan utanför, säger Mattias Adolfson (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i ett pressmeddelande.

Produktionen av blomlådorna ska Kalmar kommuns arbetsmarknadsenhet stå för den. Man önskar dock hjälp med vinterförvaring och underhåll av den betydelsefulla utsmyckningen. Man vill att boende på gatan själva ansvarar för lådornas skötsel. För att få tillåtelse att placera ut blomlådorna krävs dock att majoriteten av alla hushåll på gatan givit sitt medgivande.

– I samband med att frågan tas upp bland grannarna skapas också en naturlig diskussion om trafiksäkerhet i stort, något som är väldigt positivt, menar Mattias.

Deadline för att ansöka om blomlådor är den 31 mars. Lådorna ska stå utplacerade mellan 15 maj och 15 oktober. 

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.