Nu kan Kalmar källsortera på stan: "Ett test"

På Larmtorget kan man nu källsortera sitt skräp. - Foto: Mattis Andersson

Offentliga återvinningskärl kan bli en permanent lösning.

delningar

2018 hade Kalmar kommun ett pilotprojekt, under stadsfesten, med 15 stycken källsorteringsstationer. Under 2019 vill man testa detta i en större utsträckning där man har utökat till 28 stationer. Vissa står under en längre period för att se hur väl det faller ut.

Under sommaren får man chansen att källsortera på stan. Man har placerat ut tre olika kärl där Kalmarborna kan källsortera sina restavfall istället för att slänga allt i en papperskorg.

– På stan slängs ju allt i en papperskorg som bara skickas till förbränning. Nu så testar vi om vi kan få Kalmarborna att sortera även på stan. Man gör det i tre olika fraktioner, metall plast och övrigt, förklarar Peter Arnesson, förvaltningschef på serviceförvaltningen.

Om allt går som det ska är det något som man kan tänka sig att satsa på och även ha som en permanent lösning.

– Det är ett test som vi gör under sommaren och fram till hösten. Gemene man i Kalmar är duktig på att källsortera. Vi hoppas att det här ska bli en succé och att vi får renare fraktioner där plasten går dit den ska och metaller smälts ner och kan bli nya metalldelar.

Har man fått inspiration från någon annan stad?

– Det finns i andra städer. Jag kan inte på rak arm säga vilka, men det har vi. Men man kan även se hur man arbetar med återvinning i våra hushåll. De gör man de flesta så att de källsorterar.

Det är dock en utmaning att få till en källsortering i Kalmar under sommaren. Belastningen är hård och det är mycket turism i sommarstaden Kalmar.

– Det är mycket tryck på våra papperskorgar under sommaren. Man äter glass och kanske dricker läsk. Kan vi göra detta så underlättar det också för vår personal. Sedan har vi bara en planet, man kan inte misshandla den hur mycket som helst.

Tanken är att dessa ska stå fram till oktober och därefter ska en utvärdering göras. Skulle behovet ändras kommer stationerna eventuellt att flyttas på.

FAKTA

Idag finns 7 stationer med fraktionerna plast, pant och osorterat: · 3 på Skälby. 1 vid lekplatsen, 1 vid lusthuset och 1 vid ankdammen. (1 station är av typen big belly vid Skälby med fraktionen glas i stället för pant) · 1 vid Jordbroporten. · 1 på Larmtorget. · 1 i Kvastenhörnan, vid SEB. · 1 på Kattrumpan, vid befintliga tunnor. I juni kommer det att sättas ut ytterligare 7 stationer: · 2 vid Vita sand. · 3 vid Kalmarsundsparken. · 2 vid Norrlidsbadet Övriga 14 stationer är till för evenemangen i Kalmar.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar