Nu laddas det för jordgubbshysteri: "Stor efterfrågan"

Många lokala odlare har blivit försenade.

delningar

Årets jordgubbshögtid står för dörren. Under midsommarhelgen säljs 40 procent av alla jordgubbar som säljs i Sverige under ett år. Det blir en sanslös rusch och vid City Gross var det fullt med kunder redan under tisdagen när 24Kalmar var på besök.

På plats för att sälja jordgubbar där var Helia Roofpanah, snart 18 år, som arbetar under sommaren.

– Det är kul, alla är positiva och man behöver inte oroa sig eftersom de är så goda, berättar Helia.

Vad är det roligast med att sälja jordgubbar?

– Att man får äta hur mycket man vill. Jag gillar faktiskt de som är lite vita och lite surare. Men det roligaste är att alla är så glada. Jag har jobbat på en restaurang innan. Där kunde man få väldigt arga gäster men här är alla positiva och glada.

När 24Kalmar var på plats var det väldigt mycket folk kring ståndet.

– Jag säljer jättemycket. Man kan tro att det är tråkigt och inte så mycket folk. Men det är inte alls så, man blir verkligen trött efter ett pass.

Full fart hela vägen till midsommar.

Att midsommar närmar sig märks tydligt på försäljningen. Den största försäljningsdagen är på torsdagen, dagen innan midsommarafton.

– I helgen hade vi en kampanj. Då hade vi kö hela vägen ut. Men jag säljer väldigt mycket nu, det blir mer hela tiden. Många köper flera lite nu också.

Varje år diskuteras jordgubbarnas existens och priser. Emil Nilsson har under många år arbetat med jordgubbsförsäljning och har stenkoll på läget.

– Bristen på jordgubbar vid midsommar har mer att göra med att det blir en stor efterfrågan än vad det har att göra med tillgången. I år blir det i skarven mellan två sorter också. Då plockar man slut på en sort innan man börjar med en annan.

Att vädret påverkar jordgubbarna är självklart. Men det är också något man som odlare kan påverka.

– I år har det också varit ovanligt många frostnätter under våren. Många odlar har fått sina odlingar försenade för att de inte haft någon rutin för hur de ska göra när det kommer en stark frost.

Säsongen för jordgubbarna är inte lång. Men odlarna har knep för hur man ska kunna göra jordgubbssäsongen längre.

– De flesta odlarna har två eller tre olika sorters jordgubbar. Den sista kan man odlar kan man lägga halm på för att den ska blomma senare. Den får inte lika mycket solljus och säsongen blir då längre, avslutar Emil.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar