Nu ska Rådhuset få sig ett lyft: "Det behövs verkligen"

Snart 50 år sedan sist – nu ska fasaden renoveras.

delningar

På måndagen den 15 april påbörjades renoveringen av Rådhuset i Kalmar. Fasaden ska få ny färg och renoveras, kartuscher och målningar ska målas.

– Det var ett tag sedan det gjordes – och det behövs verkligen, säger Hans Gunnarsson, byggprojektledare för fastighetsunderhåll på Kalmar kommun.

Och det var ett tag sedan. Sist fasaden fick sig ett lyft var på 1970-talet. Till sin hjälp kommer Kalmar läns museums experter att bistå med stenkonservatorer.

– De kommer att bättra på alla stenytor och så vidare. Vi kommer dessutom att få hjälp av en målningskonservator när det gäller de fina kartuscherna som ska målas upp igen. De sitter lite högt. Man skulle ha en kikare på torget, småskrattar Gunnarsson.

Kommer det att bli någon färgskillnad?

– Det återstår att se, svarar han lite finurligt.

– Men skillnad kommer det i alla fall att bli.

Hela arbetet beräknas vara klart i slutet av september. Men den första delen av renoveringen, de delarna av byggnaden som går mot Stortorget och Kalmar Stadshotell – beräknas vara klara i början eller mitten av juli – om allt går som det ska, vill sägas.

– Man är alltid lite orolig för att folk ska springa och förstöra ställningarna, eller flytta på avspärrningarna, men vi håller tummarna för att det ska gå smärtfritt.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar