Nu ska Vasabrunnen renoveras: "Fantastiskt från kommunen"

Utfördes 1926 – nu ska brunnen få ett lyft.

delningar

Nils Sjögren är personen bakom Vasabrunnen som står stadigt på Larmtorget sedan 1926. Fontänen döljer ett stenmurat vattenhål från 1650-talet. Men nu är det dags att renovera brunnen.

– Jag tycker att det är fantastiskt från kommunen, att man ser över den här typen av monument och delar i staden, för det är en del av vårt fantastiska Kalmar och det är väl värt att man ser till det och att det får leva vidare, säger Richard Edlund från Kalmar läns museum.

– Det vore roligt om vi kunde få den klar till 2020 eftersom det är då är 500 är sedan Gustav Vasa landsteg på Stensö då, fyller Katarina Johansson Storm från kultur- och fritidsförvaltningen, i.

Tanken är att renoveringen ska vara klar senast 2020, men Jim Olofsson från kommunledningskontoret Kalmar kommun, hoppas att renoveringsarbetet ska vara klart till hösten 2019.

Renoveringen kommer att ske i olika delar. Pelaren kommer att lyftas bort och skickas till en specialiserad konservator i Göteborg som kommer att renovera den medan betongfundamentet på brunnen kommer att undersökas och renoveras på plats.

– Vi måste kolla med betongfundamentet hur skadat det är och hur lång tid det tar hos konservatorn i Göteborg. Men vi hoppas få klart renoveringen till hösten, säger Jim Olofsson.

Renoveringsarbetet kommer att påbörjas redan på onsdagen när pelaren lyfts bort. Vid evenemang på Larmtorget under sommaren kommer brunnen att få ett lock över sig.

– Det måste vi göra så att de som arbetar där ska kunna få arbeta som vanligt, säger Olofsson.

Renoveringen beräknas kosta mellan 600 000-700 000 kronor.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar