Nu slår bensinpriset nytt rekord – dyraste någonsin

Foto: Michael Erhardsson / Mostphotos.

Under tisdagen steg priset till nya rekordnivåer – och det verkar inte ta slut där.

27 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

I augusti förra året rapporterade vi om hur bensinpriset slog nytt rekord och blev det dyraste någonsin med ett pris på 16.31 kronor per liter. Sedan dess har det gått mestadels uppåt för priset.

Under tisdagen efter senaste påslaget, är det rekommenderade priset för 95-oktanig bensin uppe i hela 16,79 kronor på bemannade stationer som Preem och Circle K och OK Q8, vilket Dina Pengar först rapporterade.

Det finns samtidigt en stor risk att priset kommer att fortsätta stiga framöver. Under sommaren ökar till exempel priserna på bränsle då många ska åka på semester.

I kombination med en svag krona kan vi vänta oss att 17-kronorsvallen sprängs i sommar.

– Vi är på väg in i driving season och det finns mer kvar att hämta. Det är i hög grad USA som styr säsongseffekten, och där har efterfrågan stigit igen, säger Ulf Svahn vid Petroleuminstitutet till Dina Pengar.

Samtidigt gör USA:s sanktioner mot Iran och länder som vill köpa olja där att det är oroligt på marknaden och tillgången minskar när Irans oljeexport sjunker.

Den enda faktorn som kan tala emot att vi når 17-kronorsvallen om ett par månader är att det inte blir någon automatisk uppräkning av bränsleskatterna den 1 juli, då Moderaternas och Kristdemokraternas budget stoppar höjningen fram till nästa årsskifte.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar