Laddar

Nu startar nollningen: ”Många har fel bild av vad det är”

För många förknippas ordet "nollning" med att skämma ut sig samt fylla. Några som inte vill få fördoms-stämpeln på sig är studentföreningen Meskalin. De vill skapa bästa möjliga inledning för studenterna, utan några som helst tvång.

delningar

På måndag drar den väl omtalade nollningen för de nya studenterna på Linnéuniversitetet igång. Under ett antal månader har stadens studentföreningar, tillsammans med Linnestudenterna, planerat för att de nya studenterna ska få bästa möjliga start på sin studietid.

Några som ägnat ett antal timmar åt planering är Josefin Nilsson och Michaela Ricklund. De är aktiva i föreningen Meskalin, där de har rollen som sexmästare. Själva titeln är inte vad man skulle kunna tro. Det innebär kort och gott att de är festfixare i föreningen. Nu har de planerat för två introduktionsveckor som inte kommer stämma överens med bilden många har av nollningen. Nämligen att det är till för att skämma ut sig.

– Jag tycker många har en fel bild av vad nollningen faktiskt är. Introduktionen är till för att de nya ska få bästa möjliga start på sina tre år på utbildningen, säger Michaela.

– Du vill ju komma in i det nya livet här i Kalmar. Jag träffade faktiskt några av mina nuvarande närmsta vänner, redan efter två timmar på första dagen av introduktionen, tilläger Josefine.

Snart är det alltså dags. Imorgon smäller det på riktigt då första dagen äger rum. Och de nya studenterna kan förvänta sig en hel del planerade aktiviteter, men även tid till att bara umgås.

– Vi kommer ha mycket ”lära-känna-varandra” aktiviteter, samt tävlingar med uppdrag där de måste jobba tillsammans. Men vi har även planerat in mycket tid till att bara hänga och ha det gött i parken. Dock kommer det inte finnas något tvång på att vara med. Känner man att man vill sitta vid sidan av under en aktivitet är det helt okej, berättar Josefine.

Förutom aktiviteterna inom föreningen, kommer även en del evenemang anordnas i samarbete med resten av stadens föreningar.

– Vi vill skapa mer sammanhållning mellan föreningarna så studenterna kan hitta nya kompisar utanför Meskalin, berättar Michaela.

För att allt ska klaffa, och rulla på som planerat, krävs det en hel del. Framförallt behöver resterande medlemmar i föreningen ta sitt ansvar och hjälpa till. Något som inte varit några problem.

Vi har 57 faddrar som kommer hjälpa oss och de nya under introduktionen. Sen har vi en styrelse i föreningen som även de arbetar med nollningen. Sist men inte minst ska vi inte glömma vårt fantastiska sexmästeri (en grupp som hjälper sexmästarna med uppgifter som behöver göras inför evenemanget). Utan dem hade vi kvävts rent ut sagt, berättar tjejerna.

Nu hoppas de att allt slit som de lagt ner sen i april, ska löna sig. Dock finns det en hel del som måste falla på plats för att veckorna ska bli lyckade. Men det tror sexmästarna inte kommer vara ett problem. De hoppas på att studenterna ska ha de två bästa veckorna i sina liv.

– Vi är ju beroende av att människorna trivs och att de klickar med faddrarna. Det är en förutsättning för att vi ska ha kul, men det är jag säker på att vi kommer ha. Målet är att de ska ha en lika rolig introduktion som vi hade, avslutar Josefine.

Relaterade artiklar