Ny bana för Malkars halvmara: "Passerar fler som hejar"

Dags att ta fram löparskorna, på lördag är det dags för Kalmar Malkars 21 KM. - Foto: Arkiv

Loppets sjunde upplaga får en ny bansträckning.

delningar

På lördagen ska hundratals löpare genomföra Kalmar Malkars 21KM, en halvmarathon på 21,1 kilometer, som arrangeras av Högby IF.

– Detta är bland de första loppen som arrangerades i Kalmar. Vi fick möjlighet att starta upp det tillsammans med Destination Kalmar och sedan anslöt sig Malkars relativt snabbt. Vi hade ingen bra halvmara i regionen och löparna ville ha ett lopp som låg lite närmare hemmavid, säger Calle Nilsson från Högby IF som är ansvarig för evenemanget.

Ett antal korrigeringar har gjorts så i år ser banan lite annorlunda ut. Starten går som vanligt vid Malkars Västra och samtliga deltagare beger sig mot Tegelvikens koloniområde för att passera detta. Envarvsbanan fortsätter sedan mot Stensö fiskehamn och vidare förbi Kalmarsundsparken. Efter detta väntar Ängöleden och så småningom Djurängen. Här går banan tillbaka mot stan, förbi Skälby.

– Tidigare har man sprungit längs Norra vägen men det nya upplägget är säkrare ur trafiksynpunkt. Dessutom passerar man fler som hejar eftersom de brukar stå längs med vägarna, till exempel vid Svinö, och inte så mycket inne i stan. Vi har fastnat för banan som den är i år och den kommer troligtvis att fortsätta se ut så framöver, berättar Calle Nilsson.

En annan nyhet är att seniorer från olika föreningar har möjlighet att i samband med halvmaran delta i distriktsmästerskapen. Calle Nilsson hoppas att detta kan resultera i en bredare löpartopp.

De som inte vill springa ett halvt marathon har istället möjlighet att delta i Malkars Femman, vilket är ett lopp på fem kilometer.

– Vi kommer inte att ha så många aktiviteter runt omkring, utan vi fokuserar på de två loppen som ändå är huvudattraktionerna. Det är inte vanligt att man kombinerar en halvmara med ett till lopp som vi gör, men jag tror att det lockar fler deltagare. Alla kan vara med och springa, oberoende av till exempel funktionshinder eller ålder.

Än så länge har det kommit in 400 anmälningar. Calle Nilsson räknar dock med åtminstone 200 till, vilket enligt honom är en bra siffra. Just nu förbereder man sig för att kunna ta emot efteranmälningarna på ett smidigt sätt.

– Efteranmälningar blir alltmer populärt. Jag tror att det är skönt för vissa som har mycket att göra i veckan att kunna anmäla sig på plats.

Det mesta kommer att göras i ordning på torsdagen och fredagen men Calle Nilssons förväntningar inför loppet är höga redan nu.

– Jag tror framför allt att det är miljön som lockar, Kalmar är flackt vilket ger bra tider. Personligen hoppas jag att loppet flyter på och att alla löpare är nöjda.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar