Laddar

Ny bok ska hjälpa barnen: ”En generation med coola, starka ungar”

Emelie och Andreas Sjölander har gått ihop med Elaine Eksvärd och Patrick Sjöberg för att ta fram en mycket viktig bok.

delningar

Makarna Emelie och Andreas Sjölander fortsätter att släppa barnböcker på löpande band. De har gjort sig ett namn med sin barnboksserier om svenska historiska personer med en komisk tvist. Nu har de ingått ett samarbete med retorikern Elaine Eksvärd och höjdhopparen Patrik Sjöbergs organisation Tre ska bli noll.

– Den här boken tar upp ett känsligt ämne på ett lättsamt sätt. Den handlar om att försöka lära barnen om deras privata delar på kroppen, hur de kan säga stopp till någon som tafsar på dem och vad ett nättroll är. Boken introducerar barnen för de tunga bitarna men på ett lättsamt sätt, berättar Emelie.

Boken heter Barnen i Kramdalen och handlar om några barn som bor på ett ställe där alla vill kramas hela tiden.

– Men alla kanske inte är så bekväma med att kramas, kan man inte göra en high-five istället? I slutet av boken finns det punkter som föräldrarna kan diskutera med barnen. Vi vet att det är ett jättesvårt att veta hur man ska prata om det. Det här är ett högaktuellt ämne och det är dags att skapa en ny generation av coola, starka ungar.

Tre ska bli noll grundades av Elaine Eksvärd och har en stark ambassadör i Patrik Sjöberg. De är själva överlevare av sexuella övergrepp och jobbar nu för att barn ska ha en trygg barndom.

Hur kom det här samarbetet till mellan er och Tre ska bli noll? – Det är en lite rolig historia. Jag sprang på Eleine Eksvärd i tunnelbanan i Stockholm. Jag stannade och berömde henne för det arbete hon gör. Några nätter senare vaknade jag och kom på att vi brinner för samma saker fast på olika sätt. Där föddes idén om att vi borde göra en bok om det här så vi slog våra kloka huvuden ihop och utnyttjade våra olika kompetenser, säger Emelie och fortsätter:

– De är fantastiska ambassadörer för det här ämnet och kämpar hårt. Som personer är de väldigt lättsamma och professionella. Det känns jättekul att få sponsra deras projekt.

Barnen i Kramdalen går att förhandsboka men släpps inte förrän vecka 48.

– Vår förhoppning är att boken ska spridas, vi tror att den kan stärka så många barn. Det blir en god start till allt som väntar dem och får igång ett första snack på ett lättsamt sätt. Vi älskar redan den här boken. Ingen kan göra allt men alla kan göra något och ska man ändå läsa något för sina barn så är det smart att välja rätt böcker, avslutar Emelie.