Laddar

Ny butikskedja till Kalmar: ”Vi har sett en stor efterfrågan”

Lokalerna på Norra Långgatan, där bland annat H&M tidigare har legat, har länge stått tomma. Nu ska äntligen en ny verksamhet flytta in och fylla övervåningen.

delningar

Busfrö nytt & bytt är en second-handbutik som fokuserar på barn och damkläder samt heminredning. Det är ett koncept som redan är väl etablerat på andra orter i Sverige och många barnfamiljer känner säkert redan igen dem.

– Första butiken öppnades i Västervik 2010 och vi har haft kunder som vallfärdat från Kalmar för att de älskar upplägget, säger Stina Qubti, företagets grundare och ägare.

Kalmarbutiken är den femte i kedjan och kommer att ta över lokalerna på Norra Långgatan där bland annat gamla H&M en gång legat. Entrén kommer att glasas in och byggas om så att butiken får en tydligare ingång.

– Vi har sett en stor efterfrågan från Kalmariterna och nu hittade vi en perfekt lokal med en perfekt hyresvärd som gärna vill ha oss här. Vi har inte varit intresserade av ett köpcenter utanför stan utan vi vill gynna stadskärnan och dra folk hit så att den blir levande. I butiken i Västervik har vi mellan 10 till 30 000 kunder på en månad så vi vet att det kommer bli full fart, säger Stina.

Det är Kalmarborna själva som bygger upp butiken. De lämnar in begagnade kläder, leksaker och heminredning som Busfrö sedan säljer. Den som lämnar in saker får också pengar tillbaka för det de lämnar in och som sedan säljs. De sakerna som inte säljs i butiken lämnar Busfrö vidare via Human Bridge och skickas som bistånd vilket innebär att ingenting går till spillo.

– Det är ett väldigt speciellt koncept som faktiskt fungerar. Att köpa begagnat är ingen fluga utan många är väldigt medvetna när de handlar, säger Cecilia Andreasson som har hand om nyetableringarna för Busfrö.

Först ska lokalerna bli färdigrenoverade och Busfrö hoppas vara igång med verksamheten inom ett par månader.

– Allt beror på hur snabba Kalmarborna är på att lämna in saker till oss. Inom kort börjar vi vår insamlingsperiod, vi hoppas och tror att det kommer gå snabbt. Vi kommer definitivt vara öppna för försäljning innan de första husbilarna rullar in i staden, säger Stina.