Laddar

Ny forskning: Light-läsk ökar risk för flera sjukdomar

Allt för mycket light-produkter kan leda till allvarliga konsekvenser, enligt ny amerikansk forskning.

delningar

Att läskedryck är skadligt för kroppen är känt sedan länge, men att även light-läsk kan ha extrema bieffekter visar ny forskning vid Boston University. En studie, publicerad i tidskriften Stroke, kopplar nu samman artificiellt sötade drycker med en kraftigt förhöjd risk för både stroke och demens.

I studien har forskare analyserat en grupp på 4372 personer och deras intag av artificiellt sötade och sockrade drycker under en tioårsperiod. Resultaten visade att de som drack minst en light-dryck om dagen löper tre gånger så hög risk att drabbas av demens och stroke, jämfört med de som drack läsk mindre än en gång i veckan.

Enligt studien kunde man inte dra liknande slutsatser med vanligt sötade drycker.

– Vår studie visar att det behövs mer forskning inom det här området med tanke på hur mycket artificiellt sötade drycker människor dricker. Men även om vi inte hittar ett samband mellan stroke eller demens och konsumtion av vanligt sockrade drycker, betyder det inte att det är ett hälsosamt alternativ, säger Matthew Pase, en av forskarna bakom studien, till Daily Mail.

Aftonbladet skriver att American Beverage Association, som representerar dryckesindustrin i USA, gick ut med ett uttalande då studien publicerats som bygger på att studien inte kan bevisa något:

”Myndigheter som FDA, WHO och EFSA har alla genomfört grundliga tester av kalorisnåla sötningsmedel. De har alla nått samma slutsats – de är säkra att förtära.” 

 

 

Relaterade artiklar