Ny forskning visar: Människor i mörka länder dricker mer alkohol

Foto: Mostphotos/LightField, Volodymyr Melnyk

Ny forskning har hittat bevis för att vi dricker mer alkohol i kalla och mörka länder. Det finns flera olika anledningar till varför det är så, enligt forskarna.

delningar

Var i världen du bor kan påverka hur mycket du dricker. Folk som bor i kallare delar av världen och som får mindre solljus dricker mer alkohol än de som bor på varmare platser. Det visar ny forskning från University of Pittsburgh Division of Gastroenterology.

Enligt forskarna bakom studien är det här den första studie som systematiskt visar att det dricks mer ju mindre sol du får.

Det finns flera förklaringar till att alkohol och platser i världen har en koppling. Alkohol gör nämligen så att flödet av varmt blod till huden ökar. Huden i sig är full av temperatursensorer – och att dricka kan därmed öka känslan av värme. På så sätt kan känslan av att dricka alkohol vara betydligt trevligare om man befinner sig i Sibirien, jämfört med om man vistas i Sahara.

Att dricka mycket alkohol är även kopplat till depression, och depressioner tenderar för många att bli allvarligare under den mörka perioden av året.

Doktor Peter McCann är medicinsk rådgivare på en rehabilitionsklinik i Skottland, och har varit med och bidragit till studien.

– Striktare lagar om alkoholprissättning är berättigade när vi överväger de förödande kombinerade effekterna av lågt solljus och billigare alkohol. Reklamlagar borde få restriktioner under vintermånaderna, säger han till BBC.

Utöver att vara kopplat till för mycket alkoholdrickande hittade forskarna även bevis för att klimatfaktorn bidrog till fler fall av leversjukdomar på grund av alkohol. Förekomsten av leversjukdomar är en av de främsta orsakerna till dödlighet hos personer med långvarig överkonsumtion av alkohol. Dessa trender var desamma både när de jämförde olika länder i världen men även när de jämförde mellan olika delar av USA.

Forskarna har varit tvungna att ta flera olika faktorer i beaktning när de gjort studien. Eftersom stora delar av arab-världen avstår från att dricka alkohol var det i studien viktigt att verifiera att resultaten stämde även när de exkluderade länder där majoriteten av befolkningen inte dricker. På samma sätt behandlade de exempelvis Utah i USA, där de har reglering av alkoholintag.

När man letade efter mönster var forskarna även tvungna att kontrollera hälsofaktorer som kanske skulle kunna förvärra effekterna av alkohol på levern, så som hepatit, fetma och rökning.

Forskarna anser att arbete mot alkoholism och alkoholrelaterade problem borde inrikta sig på geografiska platser i världen där alkohol tenderar att bli ett större problem.

FAKTA

Fakta om studien:

Det var med hjälp av data från Världshälsoorganisationen, Meterologiska världsorganisationen och andra stora, offentliga databaser, som man fann en tydlig negativ koppling mellan klimatfaktorer (genomsnittstemperatur och solljustimmar) och alkoholkonsumtion. Forskarna har då mätt efter de tre faktorerna totalt alkoholintag per capita, procent av befolkningen som dricker alkohol samt förekomsten av överdrickande.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar