Laddar

Ny jättesatsning ska lyfta ungdomsfotbollen

Målet är att utbilda samtliga barn- och ungdomsledare i Kalmar län. "Vi vill ta det ansvaret", säger Kalmar FF:s klubbchef.

delningar

På en pressträff under tisdagen presenterade Kalmar FF och Länsförsäkringar i Kalmar län en ny satsning på ungdomsfotbollen. Det fyraåriga projektet Fotboll med hjärtat har som mål att utbilda och certifiera samtliga barn- och ungdomstränare i länet.

De tre grundbultarna i utbildningsarbetet är att ha kul, utbilda barnen och ungdomarna till goda medborgare och utveckla bra fotbollsspelare.

– Vi vill ta det ansvaret och dela med oss av vår kompetens till alla föreningar i området. Fler ska börja spela, de ska spela längre, de lokala ungdomslagens kompetens ska öka och fotbollen ska vara en arena där människor växer, säger Kalmar FF:s klubbchef Anders Klevsand. 

– Vi vill förbättra relationerna med alla lokala klubbar. Hundra klubbar ska kunna ta både ett, två och tre steg framåt och utveckla fotbollen. Målet är inte att ta spelare till Kalmar FF utan vi vill att de stannar och utvecklas i sina föreningar.

I praktiken kommer den kostnadsfria utbildningen i en förening att genomföras i fem olika steg. Stegen innefattar bland annat introduktion, analys, två praktiska träningar och en föreläsning. Vid avslutad utbildning kommer sedan alla deltagare få sin certifiering på Guldfågeln Arena i samband med en allsvensk match.

– Vi vill vara en naturlig kontaktyta. Vi skräddarsyr utbildningsdagar och datum ihop med föreningarna, säger Klevsand.

Anna Blom, vd för Länsförsäkringar i Kalmar län, förklarar att de nappade på idén främst tack vare den samhälleliga nyttan.

– Det som är bra för Kalmar län, det är också bra för vårt bolag. Det som är dåligt eller utmanande för Kalmar län, det är också dålig eller utmanande för vårt bolag. Vi vill att det ska vara möjligt att leva, bo, arbeta, driva verksamhet och delta i aktiviteter här för all framtid. Det är utgångspunkten till varför vi kände att det här är ett så bra samarbete att gå in i, säger Blom.

Förutom det ekonomiska stödet (250 000 kronor per år) har Länsförsäkringar också tagit fram den gemensamma värdegrunden för projektet.

– För oss är det naturligt att engagera oss i Kalmar län för det är vår hemmaplan, förklarar Maria Mårtensson, hållbarhetsstrateg på Länsförsäkringar i Kalmar län:

– Det handlar om glädje, gemenskap, respekt för varandra och att främja en god laganda både på och av plan. Det här är värderingar som vi kan stå för och stå upp för. Vi tror att om man får med de här värderingarna som ung tar man också med sig det i vuxenlivet.

Fotboll med hjärtat: 

Är ett samarbete mellan Kalmar FF och Länsförsäkringar i Kalmar län som riktar sig mot barn- och ungdomsledare för lag i 5-15 årsåldern. Utbildningen är gratis för den deltagande föreningen och är till för länets samtliga pojklag, flicklag och funktionshindrade lag.

Projektet pågår under fyra år och ska sedan utvärderas. Ledare i Färjestadens GoIF:s P06-lag och Trekanten IF:s P02-P05-lag har redan genomgått utbildningen.