Laddar

Ny Kalmarkrog tog sig rakt in i White guide: ”Ett erkännande”

Restaurangen har inte ens varit öppen i ett år – men är redan en av regionens bästa.

delningar

I april förra året öppnade krögaren Jonas Åhman Tullhuset på Ölandsgatan vid hamnen i Kalmar. I söndags kom beskedet att restaurangen direkt tar sig in i 2017 års White Guide.

– Det är kul att få ett erkännande så pass fort, då får man lite medvind. Det är vårt första år men har haft nöjet att vara med med Trädgårdsgatan 26 (Borgholm) i princip alla år sedan 2006. Att vi var med där tror jag har har hjälpt oss. Det finns över 13 000 restauranger i Sverige så de kan inte hålla koll på alla. Men har de koll på en krögare är det lättare för dem att spinna vidare, säger Jonas Åhman ödmjukt.

Tullhuset är en av totalt 17 restauranger på Kalmar och Öland som finns med i guiden. Representanter från White Guide har besökt cirka 800 restauranger i Sverige och krögarna har inte haft en aning om när besöken sker.

– De som skriver för White Guide är ändå folk som är vana vid att kolla på vissa saker på en restaurang. I dag finns det kritiker på matbloggar, Facebook, Eniro och Hitta – du kan få recensioner överallt. Det finns de som inte vet vad de skriver om och då är ändå White Guide trovärdig – precis som Guide Michelin.

Vad är Tullhuset för typ av restaurang och vilken stämning vill ni förmedla?

– Vi har en väldigt liten, avskalad meny. Det vi serverar ska vara bra i stället för att vi satsar på att servera 100 halvdana rätter. Det gör att vi som krog kan koncentrera oss på det vi är bra på och minska svinnet på råvaror, säger Åhman och fortsätter:

– Vi har bara öppet på kvällen och det är fullt medvetet att vi inte har öppet på lunchen. Tullhuset ska man vilja gå till på kvällstid för att få en sober, bra upplevelse. Vi vill inte att man ska känna att ”här satt jag och åt raggmunkar i förmiddags”. Det hade vattnat ur varumärket lite.

I början av mars kommer totalpoängen för restaurangerna i White Guide att offentliggöras.