Laddar

Ny kampanj ska motverka fettklumpar i Kalmars avloppsrör

Kalmar kanske inte har en rekordstor fettklump på 130 ton som London men det innebär inte att man kan fortsätta spola ner matfett i avloppen.

delningar

För några veckor sedan kom nyheten om den 130 ton stora fettklumpen i Londons avloppssystem och sedan dess är det fler städer runt om i världen som har gått ut med att de också har liknande problem.

Trots att Kalmar inte har samma problem som London så innebär fett onödiga skador på vattenledningarna även här. Nu går Kalmar Vatten samman med KSRR och Kalmarhem i en kampanj för att minska mängden fett som spolas ner i rören.

– Om Kalmar Vatten skulle sluta med planerat underhåll och sluta att åka ut på akuta stopp som orsakas av fettproppar, skulle flera områden i Kalmar snart vara översvämmade. Fett i avloppen påverkar också miljön negativt. Reningen blir sämre och arbetsmiljön är påfrestande för dem som måste ta hand om det hårda, illaluktande fettet, säger Peter Johansson, gruppchef på Kalmar Vatten.

Kampanjen för att minska mängden fett i avloppsnätet pågår under ett par veckor i oktober.

– Fett som blivit över efter att man stekt eller friterat mat ska behandlas som matavfall. Det är faktiskt en resurs som kan återanvändas om den tas om hand. När överblivet matfett kommer in till KSRR:s återvinningscentraler, så framställs biogas och biogödsel istället, säger Jenny Holmgren

I centrum av kampanjen står ett fettmonster som symboliserar det växande problemet med fettklumpar i avloppsnätet.

– Vi vill att Kalmarborna ska sluta mata fettmonstret. Istället ska man torka sin stekpanna före disk och skrapa ner fett och matrester i den gröna matavfallspåsen. Om man har mycket flytande fett, till exempel från en fritös, ska man hälla upp fettet i en flaska och lämna in den till närmaste återvinningscentral, säger Jenny Holmgren.

Relaterade artiklar