Ny lag ger rätt till mer kameraövervakning

Regeringen röstade nyligen igenom den uppdaterade lagen. - Foto: Pixabay

"Det ställer också mer krav", säger Monika Jukic, chefsjurist på SBC.

5 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Regeringen har nyligen röstat igenom en ny, uppdaterad lag som ger utökade möjligheter till kamerabevakning – en lag som kan komma att påverka många av landets bostadsrättsägare.

Att kamerabevaka gemensamma utrymmen har samtidigt blivit en allt vanligare fråga bland landets bostadsrättföreningar.

Att ovälkomna gäster i gemensamma utrymmen som garage eller trappuppgångar länge varit ett problem för många av landets bostadsrättsägare är något som SBC kan vittna om.

För en del bostadsrättsföreningar kan kamerabevakning vara en lösning av problemet. En åtgärd som dock inte sällan skapat heta diskussioner.

Den nya lagen ger ökade möjligheter till användning av kamerabevakning där det finns problem med ordningsstörning. Förändringen jämfört med tidigare syftar främst till att underlätta bevakning av allmänna ytor för brottsbekämpning.

– Det finns större möjligheter för bostadsrättsföreningar att kamerabevaka med den nya lagen men det ställer också mer krav på föreningen. De behöver ha en klar grund till varför bevakningen sker. Är bevakningen nödvändig? Det behöver finnas tydliga riktlinjer kring bevakning. Något som kan vara en utmaning vid styrelsebyten då rutiner lätt glöms bort eller inte följs, säger Monika Jukic, chefsjurist på SBC, Sveriges BostadsrättsCentrum.

Samtidigt menar hon att det är viktigt att bevara den personliga integriteten.

– Har en bostadsrättsförening bestämt sig för att övervaka ett utrymme eller exempelvis entrén till huset så måste det vara en tydlig avvägning gentemot den personliga integriteten. Om beslutet är fattat att det är nödvändigt med bevakning ska det vara tydligt markerat att kamerabevakning sker, avslutar Monika Jukic.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar