Laddar

Ny moské planeras i Kalmar: ”Har startat en insamling”

Den nya samlingsplatsen ska ha plats för 400 personer.

delningar

Kalmar kan få en ny moské med plats för 400 personer, uppger tidningen Östra Småland. Det är den sunnimuslimska kulturföreningen Salam som har växt ur sin källarlokal på Storgatan och nu startat en insamling med målet att hitta en större lokal.

– Det är väldigt trångt i lokalerna på Storgatan vid fredagsbönerna nuförtiden. Vi får dela upp dem som vill vara med på bönen i två olika grupper, för att klara reglerna för brandsäkerheten, säger Mahmud Salad i kulturföreningen till tidningen.

I lokalen som i dag används som moské får bara 50 personer vistas i samtidigt. För att få tillgång till en större lokal kan föreningen tänka sig att köpa en befintlig byggnad eller uppföra en helt ny byggnad på en lämplig tomt.

– Vi har startat en insamling med hjälp av insamlingsbössor och bidrag från privatpersoner, säger Salad till Östra Småland. Vi har också tänkt besöka andra moskéer runt om i landet för att be om bidrag. Det är så nya moskéer brukar finansieras.

Föreningen poängterar att ekonomiska bidrag från utlandet inte accepteras.

– Får man det är det lätt hänt att den som skänker också vill ha något tillbaka. Vi vill vara fristående, säger Salad.

Vad den nya samlingsplatsen tillåts kosta är inte fastslaget än, men ett liknande projekt i Karlstad beräknas gå loss på mellan 13-20 miljoner kronor. Planeringen av den nya moskén i Kalmar har dock inte kommit lika långt.

– Nej, inte alls. Det här kan ta många år, säger Salad.

 

Relaterade artiklar