Laddar

Ny statistik: Färre inbrott i Kalmar

Antalet villainbrott ökar i Sverige enligt ny statistik – men inte i Kalmar kommun.

delningar

Antalet villainbrott i Sverige ökar, däremot är Kalmar kommun ett undantag. Ny statistik från polisen visar att 4 722 villainbrott skedde i landet under det första halvåret, en ökning med en procent. I absoluta tal gjordes flest inbrott i Stockholms län men den största procentuella ökningen skedde i Norrbottens län där antalet inbrott ökade med 147 procent jämfört med samma period förra året.

Samtidigt är det stora skillnader, i Jämtlands län minskade inbrotten med 40 procent.

Enligt polisen ligger internationella ligor numera bakom ungefär hälften av inbrotten.

– Att internationella ligor etablerar sig i Sverige är en oroande utveckling. Regeringen och polisen måste prioritera att vända inbrottstrenden varaktigt. Ligorna måste punktmarkeras och utförseln av stöldgods stoppas. Samtidigt måste det brottsförebyggande arbetet stärkas, säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarnas Riksförbund.

I Kalmar kommun skedde 17 villainbrott under det första halvåret, en minskning med elva procent jämfört med samma period förra året, det är två  inbrott färre jämfört med 2016. I Kalmar län som helhet genomfördes 61 villainbrott, exakt samma antal som de sex första månaderna 2016.

Relaterade artiklar