Ny statistik: Tjejer fick bättre betyg än killar

Foto: Syda Productions / Mostphotos

Nya siffror visar på en tydlig förändring.

delningar

Tjejerna som gick ut nian i våras hade drygt 12 procent bättre meritvärde än pojkarna i Kalmar kommun, enligt en rapport från Dagens Samhälle. En siffra som är i stort sett identisk med den som visar över hela landet.

Överlag har flickor bättre snittbetyg i samtliga ämnen, utom idrott och hälsa. Under de senaste tio åren har tjejernas betyg legat minst 10 procent högre än killarnas.

Åren 2016 och 2017 ökade dock skillnaden markant, främst med anledning av asylsökande elever där de flesta var just pojkar. Efter en kort tid i Sverige var det många hade svårt att bli godkända.

I Kalmar kan man till fjolåret se en ändrad trend. Gapet mellan könens betyg ligger nu på bara på 12,5 procent för 2018 jämfört med 18 procent för 2017.

En av anledningarna till gapet är att eleverna idag ska ta mer större eget ansvar över sitt skolarbete. Iallafall enligt forskaren Fredrik Zimmerman.

– Pojkar är inte sämre på att lära sig, men de behöver mer styrning och tydliga uppgifter, säger han till Dagens Samhälle.

FAKTA

Betygsskillnad mellan könen:

2017: 18%

2018: 12,5%

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar