Laddar

Ny värnplikt aktuell: “Det är bråttom”

Regeringens utredare ser nu över en förnyelse av värnplikten. Moderaterna och Kristdemokraterna är positiva till förändring.

delningar

Nu kan det snart bli aktuellt för tusentals ungdomar att göra militärtjänstgöring efter att regeringens utredare tittat över en förnyelse av värnplikten.

Den tidigare värnplikten avskaffades sommaren 2010 efter en tradition som sträckt sig under 109 år.

Nu ser regeringens utredare över värnplikten för att trygga försvarets personalbehov och kommer att komma med nya förslag om hur en förnyad värnplikt kan komma se ut.

Utredaren Annika Nordgren Christensens uppdrag är att enligt regeringens direktiv föreslå en lämplig balans mellan frivillighet och plikt.

Kristdemokraternas försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson är också öppen för att diskutera en ny typ av värnplikt och konstaterar att den nuvarande personalförsörjningen inte fungerar.

– Det är uppenbart att idén inte fungerar. Den var felkonstruerad. Inget annat land har samma system, säger Oscarsson till TT.

Samtidigt menar han att det är tid att agera snabbt.

– Och det är bråttom. Det behöver vara på plats nästa år, säger Oscarsson.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg-Batra håller med om att försvaret måste stärkas och är beredda att diskutera värnpliktsinslag utan att för den sakens skull gå tillbaka till det gamla systemet.

– Det är ingen lösning att drömma sig tillbaka, men vi är beredda att diskutera hur man utifrån dagens system kan förbättra rekryteringen till försvaret, säger hon till TT.

Text: Filip Beijer

Relaterade artiklar