Nya ägaren har stora planer för Skäftekärr: "Bra möjligheter"

Mats Melander är ny ägare till Skäftekärr. - Foto: Privat

Välkänd företagare tar över den anrika fastigheten.

3 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Numera är Mats Melander ny ägare till jägmästarbostaden, det gamla museet och byggnaden i Skäftekärr på norra Öland.

Han skrev på kontraktet med den tidigare ägaren Sveaskog i måndags och han har en tydlig vision för områdets framtid.

– Jag har letat ett tag efter en anläggning i vilken man kan starta upp konferensverksamhet och där tror jag att Skäftekärr är väldigt bra. Dels för att det är ett välkänt besöksmål som många känner till och dels för att det finns bra möjligheter att göra något intressant av de tre byggnaderna, säger han.

Tanken är att det som tidigare har varit ett museum ska göras om till hotellrum. På så sätt menar Mats att man till exempel kan jobba med sommarturister och hålla i temahelger för företag.

Inför och under försäljningen har bland annat Skäftekärr ekonomisk förening lyft upp funderingar över hur området och dess kulturarv kommer att påverkas av en ny ägare.

Sveaskog har därför drivit en aktiv dialog med föreningen och enligt Klara Tibblin, fastighetsansvarig på Sveaskog, tycker föreningen att det ska bli spännande att se vad ägarbytet innebär.

– Vi valde att sälja till Mats Melander eftersom vi tyckte att han hade rätt attityd och viljan och motivationen att göra något bra. Han har dessutom en lokal förankring och en respektfull ton.

Även Mats är medveten om funderingarna och hans ambition är därför att utveckla ett bra samarbete med organisationer med intresse för området, så att verksamheten ska gynna alla.

– Det kommer bland annat fortsätta att finnas en verksamhet i sommar, eftersom vi kommer att öppna ett glass-och våffelcafé den 6 juli. Det känns spännande att vi kan komma igång så snabbt. Dessutom är de evenemang som redan finns på platsen, midsommarfirandet till exempel, redan så starkt förankrade och folk dras till dem. Därför är min målsättning att evenemangen ska fortsätta hållas.

Än så länge är det inte helt bestämt när han tar över byggnaderna, men det blir någon gång i antingen september eller början av oktober. Ambitionen är att kunna hålla konferenser redan nästa sommar, dock ska museibyggnaden renoveras innan dess och bygglov ska utfärdas.

Förhoppningen är trots allt att Skäftekärr ska kunna vara öppet under Skördefesten samt att den traditionella julmässan ska hållas även i år.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar