Nya festivalen samlar Öland: "Borgholm ska koka"

Lokalproducerad mat och välkända artister. Den kombon ska förändra öns tidigare bild av vad en festival är.

delningar

I vintras fick Pelle Aldestam, vd på Ölandstid Live, en enligt honom själv fullkomligt galen idé. På bara några månader skulle han fixa ihop en helt ny festival som skulle hållas på Öland. Sagt och gjort, den 27-29 juni är det dags för Öland Mat- & Musikfestival. Den hålls på Stortorget i Borgholm och Pelle utlovar ett superevenemang, helt i öländska tecken.

– Jag har alltid drömt om att hålla en festival och då ville jag ha kulturella inslag. Mat och musik är dessutom länkat, att äta medan man lyssnar på musik är något alla gör. Därför presenterade jag idén för min kompis och medarrangör Fredrik Carlgren. Tillsammans arbetade vi ihop Öland Mat- & Musikfestival, säger Pelle.

Festivalområdet byggdes upp på onsdagen. Foto: Jesper Ahlcrona

Han uppger att de tackat nej till sponsorer. Även om det ekonomiskt sett är en stor risk att ta, eftersom de inte vet hur många som kommer, ville de gynna det lokala istället. Därför har de i samarbete med bland annat Borgholms Cityförening och Kapelludden Camping samlat ihop lokala matproducenter.

– Festivalen hade inte varit möjlig att åstadkomma utan alla samarbetspartners. Fredrik Carlgren har haft hand om maten och jag musiken. Vi vill samla hela Öland dessa dagar, säger Pelle.

Fredrik Carlgren förklarar att två matenheter kommer att lyfta fram lokala producenter, bland annat Videkullens deli och Jordsläta Södergård.

Pelle Aldestam tror dock att artisterna kommer att locka massorna. Namn som Samir & Viktor, Petter och Lisa Ajax finns med i programmet, men även lokalt omtyckta musiker som till exempel Linus Obermayr.

– Mångfald har varit viktigt för mig i mitt val av artister, det är allt från Melodifestivalen till lokala artister.

Arrangemanget är inte kommunfinansierat, men kommunen har trots allt hjälp till med plats och faciliteter. Inträdet för en dag är 160 kronor och alla intäkter kommer att gå till ett nystartat bolag: Öland är bäst AB, ett Ölandspatriotiskt bolag, enligt Pelle.

Trots kort varsel har han de senaste månaderna, tillsammans med andra, fått ihop en unik festival och han hoppas att det kommer folk.

– Jag vill samla hela Öland. Jag är övertygad om att det är positivt sett till framtiden, eftersom det gynnar det lokala, avslutar Pelle.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar