Nya reglerna: Nu riskerar 200 000 svenskar körförbud

Det är fortfarande många som inte känner till de nya besiktningsreglerna som infördes tidigare i år. Det visar siffror från Opus Bilprovning.

3 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

De nya besiktningsreglerna som infördes tidigare i år gör att extra många fordon nu riskerar körförbud om de inte besiktas innan 31 december.

Närmare 200 000 fordon är i riskgruppen, enligt Opus Bilprovning. Eftersom många kanske inte är medvetna om detta, finns en risk att det kan bli svårt att få tider i mellandagarna, enligt företaget.

– Vi gör allt vi kan för att hjälpa våra kunder, vi har drive-in på många av våra stationer och kommer planera extra långa öppettider där det behövs, säger Tord Fornander, produktionschef och vice vd för Opus Bilprovning.

De nya besiktningsreglerna som trädde i kraft i maj i år innebär att de gamla reglerna där slutsiffran på registreringsskylten styrde besiktningsdatum, inte längre gäller.

I dagsläget är det 42 000 fordon som skulle ha besiktigats den 30 november 2018, men som ännu inte har gjort det och alltså fått körförbud. Den 1 januari kommer 198 392 fordon att få körförbud om man inte besiktar innan 31 december 2018.

Det är lätt att kontrollera om ett fordon är i riskzonen att få körförbud – eller redan fått det – genom att slå in registreringsnumret på Transportstyrelsens hemsida.

De nya reglerna innebär att personbilar och lastbilar som inte överstiger 3 500 kg i totalvikt kontrollbesiktas:

* Första gången senast 36 månader efter den månad då den togs i trafik första gången.

* Andra gången senast 24 månader efter den månad då den första besiktningen utfördes.

* Därefter senast 14 månader efter den månad då dess föregående besiktning utfördes Share Facebook Twitter LinkedIn E-post

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar