Nya siffror: Allt fler svenskar förlorar körkortet – här är anledningen

Foto: Transportstyrelsen/Liza Simonsson, Matilda Larsson.

"Vi måste vända trenden", säger Transportstyrelsens generaldirektör Jonas Bjelfvenstam.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Under 2018 fattade Transportstyrelsen beslut om att återkalla drygt 34 600 körkort.

Det är en ökning med 5,8 procent jämfört med föregående år då 32 700 körkort återkallades. ”En väsentlig överträdelse” är som tidigare den vanligaste orsaken till körkortsåterkallelse.

En väsentlig överträdelse innebär vanligtvis fortkörning, men kan också innebära exempelvis körning mot rött ljus eller att man rattsurfat med mobilen i handen i samband med körning.

"En väsentlig överträdelse" står för mer än hälften av alla beslut om körkortsåterkallelse.

– Hälften av alla bilister kör för fort på våra vägar. Att återkallelserna ökar bekräftar den dystra bilden. Vi behöver alla gemensamt ta eget ansvar och följa trafikreglerna. Vi måste vända trenden med fler omkomna i trafiken, säger Transportstyrelsens generaldirektör Jonas Bjelfvenstam.

Under 2018 intensifierade Transportstyrelsen arbetet med att varna bilister som begår trafikbrott. En varning utfärdas vid mindre trafikförseelser där det inte är aktuellt att återkalla körkortet men det ändå är motiverat med en åtgärd. Transportstyrelsen varnar för att markera mot trafikfarliga beteenden.

Under 2018 utfärdade Transportstyrelsen över 9 400 varningar. Det motsvarar en ökning med 142 procent jämfört med föregående år då det utfärdades strax under 3 900 varningar.

– Vår förhoppning är att varningarna ska ha en förebyggande effekt, att man som bilist får insikt om att man riskerar körkortet och därför avstår från att fortsätta bryta mot trafikreglerna. Det är för tidigt att dra slutsatser kring ett utökat varnande men målet är naturligtvis att få ner olyckstalen i trafiken, säger Jonas Bjelfvenstam.

En av de största ökningarna var även antalet körkort som drogs in på grund av medicinska skäl, som ökade från drygt 5 000 till 5 500 och

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar