Laddar

Minst nio kvinnor sexuellt ofredande på nyårsnatten: ”Söker vittnen”

Minst nio personer ska vara drabbade av det sexuella ofredandet som ägde rum nyårsnatten på Larmtorget i Kalmar. "När det nu framkommit att så pass många blev drabbade så har det blivit högprioriterat", säger polisens pressinformatör Johan Bruun.

delningar

Hittills har det kommer fyra stycken anmälningar, och fler anmälningar är på väg in enligt polisen, med nio målsägande angående sexuellt ofredande under nyårsnatten på Larmtorget i Kalmar.

– Det finns två aspekter kring detta nu: Ett att få tag på dessa som gjort detta och nummer två, se till att beteendet slutar, säger Johan Bruun.

Det är på olika ställen på Larmtorget som det sexuella ofredandet har skett och enligt Johan Bruun är de allra flesta som drabbats under 18 år.

– Ja, det stämmer. Men vi ligger lite efter med utredningen efter alla helger som har varit, säger Bruun och berättar vidare:

– Vi ligger efter av administrativa skäl och nu när det framkommit att så pass många blev drabbade så har det blivit högprioriterat.

Har ni några vittnen?

– I dagsläget har vi ingenting alls att gå på. Vi behöver få in tips eller bilder från allmänheten. Så är det någon som har sett något så uppmanar vi dessa att ta kontakt med polisen. De borde finnas någon som filmat eller tagit kort med tanke på att det var nyårsafton, säger han till 24Kalmar.

Övergreppen skedde på Larmtorget efter midnatt, då män i grupp ska omringat och sexuellt ofredat unga kvinnor.

– Männen har inte förstått svenska, eller något annat språk heller. De har i alla fall vägrat lyssna på tjejerna. Vi har ingen misstänkt i nuläget, men det finns övervakningskameror som vi kommer kontrollera, sa Kalmarpolisens P-O Jansson till 24Kalmar under Nyårsdagen.

För Dagens Nyheter berättar Johan Bruun att man aldrig har varit med om någonting liknande tidigare. Tidningen skriver dessutom att sexuella ofredanden har bara böter i straffskalan och det är för lågt för att polisen ska få tömma Larmtorgets mobilmaster på information.

Liknande sexuella ofredande har hänt på andra ställen runt om i Europa under Nyårsnatten. Men till skillnad från i Köln har Kalmars utsatta kvinnor, enligt polisen, inte blivit utsatta för rån och stölder.

Relaterade artiklar