Nyförvärvet har en udda historia: "Ett riktigt äventyr"

Kalmar HC:s back har vunnit inhemskt guld – på andra sidan jorden.

delningar

24Kalmars långläsning med Kalmar HC fortsätter – i del 5 möter du Niklas Dahlberg.

Han började spela hockey när han var 13 år. Sedan dess har den 27-åriga backen Niklas Dahlberg från Gotland hunnit med att spela sex säsonger i division 1 och vunnit ett australiensiskt guld. Nyförvärvet kommer senast från spel i Tranås i division 1.

– Min storebror lirade hockey, men farsan tyckte att det var för dyrt med utrustning och sådär. Men jag tjatade till mig en utrustning till slut och sen dess har jag varit fast, säger Dahlberg. Jag började lira med juniorerna ganska tidigt i Visby AIK som det hette då (nu Visby/Roma). Sen kom jag in på hockeygymnasiet i Ljungby så jag lirade där i ett och ett halvt år. Men jag skötte inte skolan särskilt bra, jag var ganska omogen på den tiden, så då fick jag åka hem till Gotland igen och var väl i juniorlaget i ett par år innan jag tog en plats i A-laget.

Starkt att komma in på hockeygymnasium på så kort tid?

– Jo, men jag var på allmänhetens åkning varje dag och tränade med alla möjliga lag, så många som jag egentligen bara kunde.

Under förra sommaren var backen på ett minst sagt udda hockey-äventyr när han tillsammans med två lagkamrater åkte till andra sidan jorden för att spela ishockey i den australiensiska högstaligan. Äventyret slutade med en seger för Dahlberg och hans lag Melbourne Ice och Niklas kan benämna sig som australiensisk mästare, en titel som många svenskar inte har.

– Det var speciellt det var det. Men intresset var ganska stort ändå. Vi hade kanske 2000 personer per match på läktaren och vi lyckades ju vinna det också. Så det var jävligt roligt och det är väl det absolut bästa hokeyminne jag har. Det var speciellt på så många sätt och det var ett riktigt äventyr. Kvalitén i ligan skiftade ganska kraftigt. Importerna från Kanada, USA och Europa håller väl ungefär division 1-klass. Men de inhemska spelarna höll väl division 2-klass kanske.

Dahlberg som gjorde 15 poäng i Tranås förra säsongen medger att han har haft lite koll på Kalmar HC under de senaste åren och när Tobias Johansson, klubbchef i Kalmar HC, hörde av sig till Niklas var det inget snack.

– Man har ju hört talas om Kalmars satsningar lite på ryktesvägar och när de tog klivet upp så sa jag till min agent efter säsongen att jag ville testa något nytt och få en nytändning. Och då dök KHC upp på tapeten och när Tobbe ringde och presenterade den satsningen som ska göras i Kalmar blev jag såld direkt.

Niklas har bott i Kalmar sedan slutet av juli och jobbar nu deltid på Ica Maxi tillsammans med backkollegan Jens Andersson. Det har inte varit några större problem att acklimatisera sig till varken stad eller lag och tränarduon Lenny Eriksson och Andreas "Hola" Holfelt får mycket beröm av Dahlberg.

– Nej men de är två seriösa tränare. De har ju stor kunskap och erfarenhet och så vidare. Jag har mest att göra med Hola eftersom han är backcoach och han kommer ofta med någon input eller smådetaljer som man kan tänka på. Både under match och träning och de gör oss spelare till bättre spelare.

Med över 250 matcher i division 1 är det en rutinerad back som har anslutit till Kalmar HC. Och just erfarenheten är något som Dahlberg vill bidra med i den nyblivna division 1-klubben.

– Jag har ändå gjort ganska många säsonger i division 1 så jag känner mig ändå hyfsat rutinerad. Jag älskar att träna och spela matcher så jag försöker gå i bräschen för det dagliga arbetet. I spelet mer specifikt så är jag en tvåvägs-back med ganska bra skott och ganska bra skridskoåkning så jag ska försöka bidra med dem delarna i spelet också.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar