Nytt initiativ i Kalmar – gratis läxhjälp fixar matten

Till Mattecentrums räknestuga kan man gå om man antingen har svårt med matten eller helt enkelt vill bli ännu mer briljant i ämnet. "Alla är välkomna," säger projektledare Victor Sand.

delningar

Mattecentrum finns redan i 32 städer över hela Sverige och de erbjuder gratis läxhjälp i matematik. Främst riktar de sig till högstadie- och mellanstadieelever men alla får komma – även om man är yngre eller äldre. Nu kommer samma koncept till Kalmar.

Oavsett kunskapsnivå eller om man tycker matte är kul eller tråkigt så är alla välkomna. Många har en fientlig inställning till matte och tycker att det är ett hinder som är i vägen, det vill vi ändra på. Personligen tycker jag bara att det är roligt att bidra med min tid för att hjälpa andra, säger Victor Sand som är projektledare i Kalmar.

Det är första gången som Mattecentrum arrangeras i Kalmar. Victor har själv varit volontär i Stockholm och när han flyttade hem till Småland tog han kontakt med huvudorganisationen som gav honom grönt ljus att sätta igång.

– Det är kul att vara igång. Redan nu under första gången kom det nio personer och vi hoppas givetvis att fler kommer hit i fortsättningen. Man kan komma och gå precis som man vill och man behöver inte anmäla sig innan, det finns inga förpliktelser, berättar Victor.

Mattecentrum drivs ideellt och bemannas av volontärer som själva brinner för matte. I Kalmar finns, förutom Victor, Magnus Edetorn och Emil Sandelin på plats.

– Jag tycker att det är väldigt roligt med matte och sökte mig hit. Jag har saknat denna sortens matte eftersom det inte är något som jag får göra i mitt jobb, säger Magnus.

– Jag går NaturvetenskapsprogrammetLars Kagg-skolan och vår lärare sa att vi kunde vara väldigt bra volontärer. Matte är mitt favoritämne och jag har ju precis läst det här i skolan så det kändes som en bra grej, säger Emil.

De har redan fått bidra med sina kunskaper när de har hjälpt de som kommit till Mattecentrum för första gången.

– För att vara en bra volontär måste man framför allt tycka att det är kul. Sen måste man ha ett lugnt och sinnat språk för att kunna förklara på ett bra sätt för andra, säger Magnus.

De säger också att det inte finns någon anledning att inte komma till räknestugan.

– Det är ju en väldigt bra möjlighet, man har inget att förlora på det!

Alla tre tycker att det är bra att det nu finns en resurs som Mattecentrum för de som vill ha hjälp med matten. Victor hoppas att intresset för organisationen sprider sig så att de kan öppna räknestugor på fler ställen.

– Det finns många sätt att engagera sig på. Man kan bli volontär eller gå med i Mattecentrum som förening. Som företag kan man vara med som sponsor för att säkra framtidsutvecklingen och sen är man givetvis välkommen som elev, avslutar Victor.

Mattecentrum håller hus på Axel WeüdelskolanNorra Vägen 47 i Kalmar på måndagar kl 17:00 – 19:00. Mer information finns på Mattecentrums hemsida.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar