Laddar

Nytt internationellt evenemang till Kalmar

Mitt i midsommarveckan arrangeras en ny internationell tävling i Kalmar.

delningar

Vid en pressträff på länsresidenset presenterade Småland-Blekinge Basketdistriktsförbund sina planer tillsammans med representanter från Kalmar kommun och landshövdingen, Thomas Carlzon, för ett nytt internationellt evenemang till Kalmar.

I midsommarveckan nästa år väntas 350-500 U18-basketspelare från stora delar av Europa inta Kalmar för turneringen Midsummer cup.

– Den här turneringen är till för distriktslag, typ som Smålandslaget. Vi har märkt av ett stort intresse från internationellt hål, säger Jovan Skundric från Småland-Blekinge Basketdistriktsförbund.

Upplägget med matcher och kringaktiviteter tror man ska kunna stärka varumärket Småland.

– Vi ser det här som ett årligen återkommande arrangemang i Småland där man kommer bjudas på högklassig basket samtidigt som vi arrangerar midsommarfest vid Kalmar slott och visar upp Kalmar och Småland, säger Anders Blomqvist, ordförande i Småland-Blekinge Basketdistriktsförbund.

Intresset för turneringen är stort och det finns intressenter från Sverige, Norge, Danmark, Tyskland, Holland, England och Polen.

– Hela norra Europa i stort sett, säger Skundric.

Jonas Sjöberg från KFUM Kalmar Saints:

– Det här innebär att vi kommer behöva upp emot 50 funktionärer varje dag. Vi har redan nu goda samarbeten inom distriktet, och hoppas att vi kan mobilisera inför den här häftiga uppgiften också.

Turneringen inleds torsdagen den 21 juni – då även invigningen äger rum. Finalen spelas söndagen den 24 juni – och om vädret tillåter – kan den komma att spelas utomhus på Långvikens basketplan.

– Det hoppas vi kunna genomföra. I övrigt spelas matcherna inomhus i Kalmar sportcenter i de tre hallarna vi har att tillgå där. Blir det så pass många lag som kommer att sportcentret inte räcker till får vi flytta ut en del matcher till antingen Falkenbergshallen eller Kalmarsundsskolan, säger Jonas Sjöberg.

Precis som i många andra idrotter står basketen inför problemet att många ungdomar slutar med sin sport mellan 15 och 17 års ålder. Något man hoppas kunna råda bot på genom att ordna arrangemang av den här digniteten.

– Dessutom är turneringen för både killar och tjejer. Vi siktar på mellan 10-20 lag, men har tagit höjd för att kunna ta emot 30 stycken, säger Jovan Skundric.

– Att det blev just Kalmar är för att vi har väldigt bra faciliteter, kontakter och miljö här, med Kalmar slott och allt som staden har att erbjuda, säger Anders Blomqvist.

Landshövdingen Thomas Carlzon är protektor för evenemanget och innan februari månad hoppas man veta hur många lag som kommer till spel.

Kommunstyrelsens ordförande, Johan Persson (S):

– Basketen har levt lite undanskymd, men är på frammarsch och kommer mer och mer här i Kalmar. Det känns jättekul att vi får ytterligare ett stort evenemang till Kalmar och framför allt är det kul för ungdomarna.

Relaterade artiklar