Laddar

Nytt internetcafé öppnar i Kalmar – satsar på datorspelare

Än är det ljust i lokalerna, men snart mörkläggs Kalmar E-sportcenter och ett trettiotal datorer kommer lysa upp rummen. Nästa torsdag öppnar Kalmars nya internetcafé för alla som vill umgås och spela datorspel.

delningar

– Nu ska vi bara städa upp lokalen och ta in datorerna. Bredbandet håller på att installeras nu, säger ägaren Mattias Berben, och visar upp det som ska bli Kalmars nya internetcafé, Kalmar E-sportcenter. 

Ett trettiotal datorer kommer snart fylla ovanvåningen i lokalen, som ligger vägg i vägg med Hemmakväll. Fönstren kommer mörkläggas och LED-belysning ska skapa en häftig atmosfär. Här ska alla intresserade kunna spela datorspel och umgås från klockan 11:00–03:00 på vardagar, och 11:00–06:00 på helger.

– Vi kommer ha åldersgräns efter ett visst klockslag, eftersom vi lockar en ganska ung publik. Föräldrar ska ha möjlighet att begränsa timmarna för minderåriga barn, säger Mattias Berben.

För att spela på internetcafét behövs nämligen ett användarkonto, och minderåriga kommer behöva en målsman för att skapa kontot. Då är det möjligt att välja under vilka timmar som kontot får vara aktivt, förklarar Mattias Berben och fortsätter:

– Det handlar inte bara om att hyra ut en dator. Vi säljer en social produkt till en en asocial publik, och därför är det viktigt att vi skapar en trygg miljö där alla ska vilja hänga och umgås.

E-sport är en väldigt mansdominerad sportgren, kommer ni satsa något på att lyfta tjejer som spelar? –Ja, vi har en hel del planer på hur vi ska tackla den frågan. E-sport är ändå en av de få sportgrenar där alla tävlar på lika villkor, och det är definitivt viktigt att försöka lyfta fler tjejer som är intresserade.

Förutom daglig verksamhet där alla är välkomna att spela datorspel så kommer det även anordnas turneringar i datorspel och olika evenemang.  Till exempel kan här visas direktsändningar från större tävlingar inom e-sport för de som vill titta tillsammans.

– Vi har fått väldigt positiv respons hittills, både från sponsorer och föreningar, det känns jättekul. Framåt sommaren planerar vi att utöka antalet datorer och även installera playstationmoduler, säger Mattias Berben.

Nästa torsdag smygöppnas lokalerna för alla som är nyfikna. Nätverket och verksamheten ska först testköras i två veckor – sedan ska Kalmar E-sportcenter vara i full gång.

Vad är E-sport?

E-sport är ett samlingsnamn för tävlingar som utförs genom datorer eller spelkonsoler. De tävlande möter varandra i olika datorspel och spelar mot varandra uppkopplade på internet.

2012 blev Sverige det andra landet i världen efter Sydkorea att sända e-sport på TV. SVT sände då matcher i spelen League of Legends, Dota 2 och Starcraft II från det stora LAN-partyt Dreamhack Summer i Jönköping – där tusentals datoranvändare kopplar upp sig till samma nätverk och spelar mot varandra.

Sponsrat inlägg

Det svenska spelmonopolet

I Sverige har vi haft en unik situation vad gäller spel och vi står inför förändringar som kommer att rita om kartan på spelmarknaden helt. Den 1 januari 2019 rivs spelmonopolet upp och marknaden öppnas för privata aktörer som konkurrerar på lika villkor.