Laddar

OCD-Malin: ”Horribelt med alla grejer jag tänker på”

Malin Ovessons föreläsning om tvångstankar öppnade Queens of Inspiration.

delningar

Malin Ovesson, även känd som OCD-Malin, öppnade temadagen Queens of inspiration, som är en del av festivalen Queens of Kalmar. På Ovessons föreläsning fick åhörarna en inblick i hur det är att leva med tvångstankar.

Hon berättade bland annat om skräcken för siffran nio som grundar sig i att hon länge trodde att hennes tankar hade orsakat en nära väns död – på ett datum med många nior i. Och hur hon fick sluta som tidningsbud då hon ständigt tvingade sig själv att stanna bilen, kliva ur och kontrollera att hon inte hade kört på någon.

– Ibland tycker jag det är helt horribelt med alla grejer jag tänker på, säger Ovesson till 24Kalmar efter föreläsningen.

– I mina föreläsningar är det väldigt viktigt att humor blandas med allvar – annars blir det en snyfthistoria och för känsligt.

Att varva allvar med humor, är det ett sätt att nå personerna som lyssnar? – Ja, det tror jag. Sedan är jag sån som person och det måste jag visa i mina föreläsningar, säger Ovesson.

I dag är Malin 35 år gammal. Sedan 13 år tillbaka går hon i KBT (kognitiv beteendeterapi) och för fem år sedan fick hon diagnoserna Aspergers syndrom och bipolär sjukdom.

– Jag har blivit bättre, men det är nog för att jag har fått de andra diagnoserna på papper så man vet.

Var diagnoserna en del av svaret på var tvångstankarna kom i från? – Ja, det tycker jag, absolut. Jag blev faktiskt glad när jag fick dem, även om det kanske låter dumt. Man får mycket mer hjälp av samhället om man har Aspergers för då går du inom LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade).

Resterande program för Queens of inspiration hittar du här.

 

Relaterade artiklar