Okända dödsfällan: Därför ska du inte lämna bebisen i bilbarnstolen

Foto: Mostphotos/HalfPoint s. r. o.

"Det finns en bristande medvetenhet", säger forskaren Jeffrey Colvin till Today show.

delningar

Varje år dör hundratals spädbarn i sömnrelaterade olyckor kopplade till bilbarnstolar, vilket bland annat Allt om Bilar var först med att rapportera.

Det visar en ny studie av Peter Liaw, Rachel Y. Moon, Autumn Han och Jeffrey D. Colvin som publicerats i American Academy of Pediatrics.

Efter att man undersökt nästan 12 000 sömnrelaterade dödsfall bland spädbarn, visade det sig att drygt tre procent, 348, spädbarn dog i olika sittanordningar. Majoriteten av sittanordningarna var bilbarnstolar när den används felaktigt – alltså inte under färd.

– Dödsfallen i dessa bilstolar inträffade i kontext till när bilstolen inte användes för dess syfte, att transportera ett barn, utan istället användes som ett substitut för en vagga eller spjälsäng, säger Jeffrey Colvin till Today show och fortsätter:

– Men de är inte lika säkra som en vagga eller spjälsäng när barnet inte är i bilen och sover. Det finns en bristande medvetenhet gällande detta. Jag tror att alla föräldrar, inklusive mig själv, har varit skyldiga till att göra detta någon gång.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.