Laddar

Öland är redo för Skördefesten

Öland är redo för Skördefesten

delningar

Tusentals personer väntas komma till invigningen av Ölands Skördefest som äger rum i Vickleby på onsdagskvällen.

– Men aktiviteterna i byn börjar redan klockan 16.00 i en stor lada där 30 stycken personer som representerar Vickleby ställer ut, säger Pia Axelsson, verksamhetsansvarig för Ölands Skördefest.

Invigningen startar vid 18.00 och nytt för i år är att man inte har någon särskilt inbjuden invigningstalare.

– I år kör vi på två stycken konferencierer i Olof Svensson och Ingela Carlsson som kommer hålla i trådarna. De båda bor i byn och kommer leda kvällens arrangemang.

Under kvällen kommer priser som Gyllene pumpan, Årets Ölandsfotograf och Årets Ölandsby, som i år gick till Böda, att delas ut.

Hur många väntar ni er att det kommer? – När vi är i de lite mindre byarna brukar det bli mellan 2 500-3 000. I fjol var det ju exceptionellt på torget i Borgholm med kronprinsessan Victoria, då kom det 6 000 ungefär.

Totalt innefattar Skördefesten 900 olika aktiviteter, från Långe Erik i norr till Långe Jan i söder.

– Vi brukar räkna med att det passerar 60 000 bilar över Ölandsbron den här helgen och cirka 250 000 besökare, säger Pia Axelsson.

Varför har det här blivit så stort, tror du? – Det är för att folk tycker det är så mysigt och lätt att ta sig till Öland. Närheten till aktiviteter och det trevliga i att åka runt och äta och handla gott. Det är som ett enda stort smörgårdsbord. Sedan är det även konsten som lockar många. Det är extremt många konstnärer över hela Öland som öppnar upp sina ateljéer den här helgen.

Arbetet med att planera upp Skördefesten pågår från dagen den slutar till att nästa tar vid, ett år senare.

– Så är det. Det kräver sin tid, men vi utvärderar varje år och försöker utveckla arrangemanget. Än så länge har vi inte märkt av någon dipp, men för att upprätthålla det hela måste man hela tiden sträva framåt och hitta på nya saker, säger Pia Axelsson.

Är ni redo att det ska dra i gång nu? – Ja, det ska bli fantastiskt härligt när det är i gång. Nu väntar fyra dagar fulla med glädje och möjligheter.