Laddar

Öland får en speciell kärlekshyllning: ”Betyder mycket”

Under en förra året intervjuades flera ölänningar. Nu samlas de 64 bästa berättelserna i boken "Ölänningar".

delningar

Det var för exakt ett år sedan som Jacob Westerlund, Fredrik Löfgren och Jon Flobrant åkte till Öland för att i en veckas tid ta sig runt hela ön och samla in berättelser till en bok. Barndomskompisarna Jacob och Fredrik växte upp på Öland och de gillar att prata om berättelser. Utöver detta var de sugna på att göra en bok.

– Vi hade hört en bråkdel av berättelserna men förstod att det skulle finnas en hel skatt, vilket vi märkte när vi intervjuade de som berättade, säger Jacob Westerlund.

Det hela fick namnet Projekt 0485. Namnet syftar på riktnumret till Öland och det fanns också en tanke bakom det, berättar Jacob Westerlund.

– Yngre personer vet knappt vad ett riktnummer är nuförtiden, så det blev en härlig koppling till projektets syfte, nämligen att samla in berättelser som kommer att försvinna med tiden.

Under hösten förra året skrev Jacob Westerlund boken som totalt blev 250 sidor. Boken innehåller 136 bilder vilka togs under resan av fotografen Jon Flobrant. Fredrik Löfgren utformade designen.

– Det lättaste med projektet har varit att prata, folk älskar nämligen att berätta om gamla minnen och historier. Utmaningen har varit att hitta olika infallsvinklar, vi ville till exempel ha berättelser från olika tidsepoker. Boken innehåller historien som har blivit muntligt berättade ända sedan 1600-talet. Dessutom ville vi ha hela Öland representerat från söder till norr, förklarar Jacob Westerlund.

Trots att det har inneburit mycket arbete så ångrar inte Jacob Westerlund att han genomförde projektet.

– Syftet med boken var att vi skulle bli stolta över och lära oss mer om var vi kommer ifrån. Det känns som om folk i vår generation flyttar vidare från platsen de växt upp. Oavsett var man tar vägen är kunskap om sin hembygd viktig för att man ska förstå nya sammanhang och destinationer. Boken betyder även mycket för de äldre som har berättat historierna för oss tror jag, det är ju ett kulturarv som vi hjälps åt att bära vidare. Det har varit vår drivkraft, säger Jacob Westerlund