Öland roots eldsjäl får kulturstipendium

Landstingets kulturnämnd prisar två öländska bidrag.

delningar

När landstinget avslöjade årets pristagare av kulturstipendiat fanns det två öländska inslag på listan.

Olof Svensson, en av de drivande krafterna bakom reaggeafestivalen Öland roots, får ett belöningsstipendium på 25 000 kronor.

"På festivalen är ingen för ung eller för gammal, alla är lika välkomna. Festivalen engagerar också ett stort antal frivilliga unga som arbetar för att genomföra en professionell musikfestival", skriver landstinget i sin motivering.

Det andra belöningsstipendiet på 25 000 kronor gick till konstnärsgruppen Åkerbokonstnärerna. De nuvarande elva medlemmarna har alla sina ateljéer på norra Öland.

"De bildades 1968 och är en av de äldsta yrkesverksamma konstnärsgrupperna i sitt slag i Sverige. Sedan startåret har man oavbrutet arrangerat utställningar på Öland och utomlands. Sedan 1993 har gruppen haft minst en Öppen ateljéutställning årligen", uppger landstinget.

Stipendierna delas ut till en person, grupp eller organisation som ska vara antingen uppvuxen, bosatt eller verksam i länet. Stipendiet är en uppskattning av "värdefulla insatser som har eller har haft stor betydelse för länets kulturliv".

Pristagarna får ta emot sina stipendier på landstingsfullmäktiges sammanträde i november.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar